La Diputació de Barcelona, en mans de CiU i ERC, ha presentat el Pla d'Actuació de Mandat 2016-2019. Ho ha fet al Teatre Ovidi Montllor davant dels 131 alcaldes de la demarcació, els presidents dels Consells Comarcals i diputats de la corporació.

Segons recull aquest pla d’actuació, s’haurà de contribuir “activament” al procés de transició nacional, apostant per una Administració local que tingui “garantides l’autonomia i la suficiència financera". De fet, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha assegurat que "tenim uns reptes de país i socials, als quals hem de donar resposta".

El pla defineix, a més, la missió de la Diputació, la visió del seu futur immediat, l’estil de govern que es vol imprimir a l’acció política, els objectius estratègics que regiran l’acció al servei del territori i un centenar de línies d’actuació.

Un pla de mandat, que segons ha explicat el vicepresident primer de l’ens, Dionís Guiteras, és fruit del diàleg amb totes les forces polítiques. Una idea que Conesa també ha remarcat davant dels alcaldes dient que "es tracta d'un mandat obert, no buit, sinó ple d’objectius que hem de posar en marxa tots col·lectivament". "És flexible per adaptar-se a les necessitats del territori", ha defensat. 

Objectius estratègics

Entres les 6 grans línies mestres del nou pla de mandat, a banda de contribuir al procés independentista, hi ha facilitar l’establiment d’un model territorial equilibrat i sostenible, fomentar l’ocupació des de l’àmbit local, així com fomentar polítiques socials que redueixin les desigualtats.

Tanmateix, s’aposta per consolidar una Administració pública, transparent i professional al servei dels governs locals i de la ciutadania. Impulsar l'estructura productiva local, és una altra missió de la Diputació. 

Principals projectes

La Diputació de Barcelona treballarà els propers anys amb una idea clara: la voluntat de connectar els recursos amb les necessitats dels municipis.

Com ara “connectar” les persones amb el benestar social "al marge del que digui el TC", mitjançat un pla de xoc contra la pobresa que tindrà una partida addicional de 15 milions d'euros, segons ha avançat Conesa; atenció també a les persones dependents, habitatges més accessibles o fer créixer el servei de Teleassistència. "No podem acceptar excuses", ha dit Conesa.

En el procés de construcció d’un nou país, l’ens contempla enfortir l’autonomia local, millorar la solvència econòmica dels municipis, i bàsicament, contribuir a la construcció d’un nou Estat.

A la vegada, l’ens es marca també com a objectius treballar en altres àmbits com el tecnològic, medi ambient, l’esport, transparència, l’educació i cultura.