Els municipis de Berga, Esplugues de Llobregat, Sabadell i Sant Cugat del Vallès disposaran d'un Atles de Sostenibilitat Urbana per ajudar els ajuntaments a prendre les decisions adequades i impulsar polítiques públiques per millorar l'eficiència energètica i reduir la contaminació. Es tracta d'una prova pilot de la Diputació de Barcelona que en el futur l'ens estendrà a la resta de municipis de la demarcació.

Els atles, dissenyats per l'Institut Cartogràfic i Geogràfic de Catalunya (ICGC), compten amb mapes temàtics que donen informació detallada sobre el comportament energètic dels polígons industrials, el tèrmic, la contaminació lumínica, el potencial fotovoltaic i el verd urbà de les ciutats. El material es pot consultar a la pàgina web de l'ICGC, així com reutilitzar-lo per crear i difondre mapes online 2D i 3D.

La iniciativa l'han presentat aquest dilluns la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i el director de l'Institut Cartogràfic i Geogràfic de Catalunya (ICGC), Jaume Massó.

Conesa ha posat en valor que les dades analitzades es converteixen en dades obertes, fet que permetrà "que els tècnics i polítics dels ajuntaments puguin prendre les decisions adequades, sempre amb la voluntat d'impulsar unes millors polítiques que permetin augmentar la qualitat de vida dels ciutadans".

A més, també ha explicat que l'objectiu és estendre la iniciativa a d'altres municipis de la demarcació. Amb tot, ha indicat que van escollir aquestes quatre poblacions pilots que estan marcades per la seva singularitat. "Es va buscar una ciutat amb pes industrial important, com pot ser Sabadell; una d'un entorn més allunyat de l'Àrea Metropolitana, com Berga; i dues ciutats que tinguessin una perspectiva més residencial, com Esplugues de Llobregat i Sant Cugat del Vallès".