El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) ha elaborat un informe per a la comunitat internacional sobre el referèndum de l'1 d'octubre en què alerta que l'Estat està "violant i amenaçant els drets civils a Catalunya" per impedir la votació.

L'organisme de la Generalitat ha enviat un informe de tres pàgines a la seva xarxa de contactes polítics i mediàtics internacionals per dir-los que valors europeus i humans com "la llibertat de premsa, d'expressió i de reunió estan sent violats per Espanya".

En l'escrit, al·lega que "s'ha enviat a la policia a escorcollar redaccions i impremtes, a paralitzar reunions, a confiscar material del referèndum i a amenaçar amb presó polítics", en referència als més de 700 alcaldes que donen suport a l'1-O i aprofita per recopilar exemples com l'escorcoll al setmanari El Vallenc, el requeriment als mitjans públics que s'abstinguin de col·laborar amb la campanya institucional i el tancament de la web oficial del referèndum.

A més, es dedica un apartat a constatar la presència d'agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil armats, i s'assegura que alguns d'ells han hagut d'"anul·lar les seves vacances" per actuar contra l'1-O.