Quatre membres de la direcció de Catalunya en Comú han dimitit i han llançat una dura crítica contra la seva líder i alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a través d'una carta, segons ha avançat The Objective i ha pogut confirmat ElNacional.cat a través d'un dels seus signants. Tanmateix, fonts del partit consultades per aquest diari no han confirmat ni desmentit aquesta informació. Els dirigents que han dimitit són Antonio Barbarà, Rosa Cañadell, Ramón Franquesa i Diosdado Toledano.

Barbarà és el representant al consell nacional dels comuns de la corrent Comuns Federalistes, una de les branques que s'ha mostrat sempre més crítica amb el procés i els partits independentistes. Cañadell i Toledano formen part de Podem mentre Franquesa és el fundador de Marea de Pensionistas.

A la carta, els exdirigents denuncien que l'eix del municipalisme ha anul·lat altres elements de l'esquerra com "la lluita per la igualtat, les pensions dignes, les prestacions socials, el sistema públic de salut i educació". Així doncs, han criticat el "creixent allunyament de Catalunya en Comú respecte de les reivindicacions, objectius i preocupacions dels moviments d'organització social, i el seu silenci respecte de les propostes i alternatives".

Però això no és tot, també denuncien una "absència de canals de participació" i la immersió del partit en les "velles pràctiques de la política". "L'abandonament de conceptes de la participació ciutadana s'estaria donant tant a nivell intern com en les institucions on es governa, així com en la presa de decisió de la cúpula", alerten.

Dura crítica a Colau

Els exdirigents han criticat durament Colau, a la qual acusen de caure en una "evolució política oportunista" per haver-se integrat al Partit Verd Europeu "sense un debat entre les bases". I és que els exmembres de la formació han recordat que els verds europeus comparteixen govern amb els liberals a Alemanya i amb els conservadors a Àustria. Per aquest motiu afirmen que l'assimilació dels comuns dins d'aquest espai frena la seva lluita contra el capitalisme. 

També acusen Colau de "prepotent" i de generar "malestar entre les bases" per aquestes decisions i pel "progressiu allunyament dels comuns dels catalans castellanoparlants, on es troben els sectors populars". "Per un pràctica de la direcció de Catalunya a Comú de caràcter cupular i personalista, amb el tracte desigual a Podem Catalunya, es dificulta la possibilitat de construir un projecte més ampli i plural", conclou la carta.

Aquestes dimissions arriben poc abans de la celebració de la III assemblea nacional de la formació, que se celebra aquest cap de setmana i servirà per ratificar el lideratge de la mateixa Colau, a més del de Jéssica Albiach i Candela López, al capdavant del partit.

 

Imatge principal: l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una imatge d'arxiu / Foto: Efe