El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha amenaçat avui a Istanbul d'obrir les fronteres del seu país per deixar passar els refugiats que desitgin arribar a Europa. "Si aneu més lluny, obrirem la frontera", ha assenyalat el mandatari turc en un discurs, amb referència al vot de dijous al Parlament Europeu en què s'exigeix congelar les negociacions d'adhesió amb Turquia.

"Nosaltres alimentem 3,5 milions de refugiats en aquest país, vostès no han complert les seves promeses", ha assegurat el mandatari turc en la seva intervenció, retransmesa per la cadena CNNTürk. "Quan els nens morts van colpejar les costes mediterrànies vostès no van decidir cuidar-los", ha afegit Erdogan amb referència als europeus.

En el seu discurs amb motiu del dia Internacional de la Lluita contra la violència contra les dones, ha remarcat que la UE "necessita Turquia" com a reforç i que al seu país viuen més de 3 milions de refugiats "sense suport de les autoritats europees".

Refugiats retornats

Turquia i la Unió Europea (UE) van pactar el març d'aquest any un acord, segons el qual Turquia rep de tornada aquells refugiats que van viatjar il·legalment des de les seves costes a les properes illes gregues.

Com a contrapartida, la UE dóna suport econòmicament a la cura dels refugiats a Turquia, acull des d'allà el mateix nombre de sirians interceptats a Grècia i promet liberalitzar el seu règim de visats per a viatgers turcs, sempre que es compleixin una sèrie de condicions.

Fins ara, aquesta liberalització no s'ha produït perquè Turquia es nega a reformar les seves estrictes lleis antiterroristes.