L'alcalde de Premià de Mar (Maresme), Miquel Àngel Méndez (PDeCAT), ha anunciat la seva renúncia al càrrec, que ostenta des del 2017, per falta de "motivació i il·lusió" davant d'una situació política "increïblement complexa" que, ha denunciat, fa que sovint prevalguin els "interessos partidistes o personals".

Méndez, que va rellevar l'exconseller Miquel Buch al capdavant del consistori del Maresme, ha fet pública la seva dimissió aquest dimecres en un vídeo en què no ha revelat qui el succeirà, encara que fonts de JxCat han avançat a Efe que el seu substitut podria ser Rafa Navarro, actual regidor d'Ensenyament, Joventut, Comunicació, Participació i Polítiques Digitals.

El fins ara alcalde va accedir al càrrec el desembre del 2017 per reemplaçar Buch, que va fer llavors el salt al Parlament donant pas a qui havia estat durant anys mà dreta a l'Ajuntament, un lloc que va revalidar en els comicis municipals del 26-M amb un govern en minoria al qual es van sumar el juny passat els regidors del PSC.

Tretze anys al govern local

Precisament a aquest pacte amb la formació socialista, així com a l'aprovació dels pressupostos, ha esperat Méndez per anunciar la seva renúncia després de tretze anys al govern local -deu com a tinent d'alcalde i tres com a primer edil- una decisió que, ha admès, va prendre "fa força temps" per poder dedicar-se a la seva família i amics.

"No vull enganyar ningú ni a mi mateix si a hores d'ara la força moral que es necessita per ser alcalde i liderar el projecte del poble no està en els nivells adequats. La necessària motivació i il·lusió per seguir endavant en el càrrec d'alcalde està en nivells molt baixos", ha assenyalat aquest dimecres.

Tal com ha explicat, quan va acceptar l'alcaldia ho va fer "pensant que tenia la possibilitat de crear, construir i atendre les necessitats de la població", metes que ha dit haver aconseguit durant la primera part del mandat, però que es van veure frustrades després de les eleccions municipals: "El no equilibri polític va fer que la situació fos més difícil".

Conjuntura “increïblement complexa”

Per això, ha lamentat que la nova conjuntura "increïblement complexa tant en l'àmbit estatal com autonòmic i local" porti al fet que "en moltes ocasions passin per davant de les necessitats d'atenció de servei a la població aquells interessos partidistes o personals".

Durant els últims temps al capdavant del consistori, Méndez ha hagut de fer front també a polèmiques de caràcter social, com la gestió d'un atac racista a un pis ocupat per joves immigrants o l'enduriment de les condicions d'empadronament, que va aixecar fins i tot les crítiques d'Amnistia Internacional.

El principal actiu de Méndez, però, és que deixa les arques de l'Ajuntament en una molt bona situació, sense deutes i uns impostos baixos, el que ha de permetre al seu successor impulsar noves iniciatives sense hipoteques prèvies.