Pot Oriol Junqueras i la resta d'acusats anar al judici amb un llaç groc? I els seus advocats? I el públic que hi assisteixi? Davant d'aquest possible escenari, jutges i fiscals creuen que els lletrats haurien de treure-se'l. Una altra cosa són els processats.

La decisió només està en mans del tribunal. En concret, del seu president, Manuel Marchena. Acompanyat dels altres sis magistrats, el jutge esperarà que comenci el judici per veure si algú porta el llaç, sigui a les togues o al pit.

Fonts jurídiques afirmen que no es pot saber què passarà "fins que no sigui una realitat i no es plantegi aquest escenari en el mateix judici". Però sí que tenen clar que és una qüestió que, arribat el cas, "es decidirà en Sala". No obstant això, l'esmentada decisió pot avançar-se a aquest dimarts, quan se celebri la vista dels articles de previ pronunciament a la qual només assistiran els advocats.

La vestimenta dels advocats

Jutges i fiscals estableixen tres possibles escenaris. Un per als advocats, un altre per als acusats i un tercer per al públic que sigui a la Sala. Respecte als lletrats hi ha unanimitat. "No poden portar sobre la toga símbols que revelin una animadversió cap al tribunal", diu un magistrat, mentre que un fiscal apunta que "en Sala no es pot emportar cap distintiu a la toga". Es basen que el llaç és un símbol amb una evident càrrega i connotació política i, encara que existeix la possibilitat que els lletrats l'exhibeixin, els magistrats no conceben que el portin ja que fins ara cap no ho ha fet en les diverses compareixences en fase d'instrucció al Suprem.

La vestimenta dels advocats ve regulada de forma oficial per l'article 187 de la Llei Orgànica del Poder Judicial, que diu que "en audiència pública, els jutges, magistrats, fiscals, secretaris, advocats i procuradors utilitzaran toga i, en el seu cas, placa i medalla d'acord amb el seu rang". I per l'article 37 de l'Estatut General de l'Advocacia Espanyola, que indica que "els advocats compareixeran davant dels tribunals vestint toga sense distintiu de cap classe tret del col·legial i adequaran la seva indumentària a la dignitat i prestigi de la toga que vesteixen i al respecte a la Justícia".

Els símbols dels acusats

Una altra cosa és el que passa amb els acusats. En principi, cap de les fonts consultades no veu cap problema legal que els impedeixi portar el llaç i, de fet, els pocs que consideren el contrari asseguren que tampoc els demanarien que se'l treguéssin per dos motius: "per evitar sembrar més polèmica i per no donar peu a què l'endemà apareguin vestits de groc".

El que passarà al judici del procés és una cosa que encara no s'han plantejat les defenses dels líders independentistes, que reconeixen que encara no han avaluat la possibilitat ni les conseqüències que els lletrats o els acusats exhibeixin els llaços.

Pel que fa al públic, hi ha controvèrsia. Mentre que alguns creuen que no hi ha impediment perquè els exhibeixin a la roba, d'altres són taxatius amb la idea que els haurien de guardar per una qüestió d'ordre públic.