Raonablement satisfets. Així ha definit aquest matí els ànims de Democràcia i Llibertat la portaveu de CDC, Marta Pascal. Després que ahir la formació aconseguís 8 diputats a Catalunya, quedant un per darrere d'ERC i en tercera posició, els resultats s'han valorat en clau positiva però plantejant alguns canvis d'estratègia a les circumscripcions on no s'han complert les expectatives.

Francesc Homs, cap de llista de Democràcia i Llibertat, ha valorat els resultats generals a Catalunya com un aval al procés català encetat el 27S. Segons Homs, el nombre de vots aconseguits per les formacions independentistes o a favor d'un referèndum "reforcen el dret a decidir".

El candidat ha celebrat que "s'obrin finestres interessants per a Catalunya" pel que fa la distribució del nou mapa polític espanyol. En aquest context, DiL hi veu oportunitats que estan disposats a aprofitar, "sempre que no s'abandonin els compromisos electorals" i es respecti "el que el poble va votar el 27S".

Escèptics amb Podemos

Amb aquestes paraules, Homs deixava entreveure certs dubtes sobre el compromís de Podemos amb la celebració d'un referèndum català i la defensa del dret a decidir. "La proposta de Podemos pot tenir recorregut o no" i, per aquest motiu "som escèptics", ha declarat Homs, incloent en aquest plural la seva formació, però també Esquerra Republicana.

El cap de llista ha augurat unes "possibilitats certament baixes" que el referèndum tiri endavant al Congrés però, tot i això, hi ha "molt a parlar i molt a debatre".

Expectants al Congrés

A l'espera de com evoluciona la promesa de Podemos, s'hi suma l'expectació per veure com acaba formant-se el proper govern espanyol. Homs ha refermat que DiL no votarà al PP, ja que se senten "a les antípodes" d'aquest partit. No ha volgut manifestar-se sobre el possible suport al PSOE perquè, de moment, Pedro Sánchez no s'ofereix per governar.

Alegres per PP i C's

Des de DiL, s'ha celebrat que "els adversaris més furibunds de Catalunya" hagin quedat en una "posició residual", en referència al Partit Popular Català. "Ens n'alegrem molt que la suma de PP i C's –que vénen a ser el mateix– hagi quedat lluny de la majoria absoluta", ha dit. "Les urnes han situat les coses on creiem que havien d'estar situades", ha conclòs.

Sorpresos amb la CUP

Homs ha explicat que ara el "sorprendria" que la CUP utilitzés els resultats del 20D per condicionar les negociacions amb Junts pel Sí, tenint en compte que van cridar a l'abstenció en aquests comicis. La CUP entenia que ja s'ha iniciat un procés de ruptura amb l'Estat espanyol i que, per tant, les eleccions generals ja no eren importants a Catalunya. "El que determinarà la formació de govern a Catalunya han de ser els resultats del 27S", ha insistit el cap de llista.