Un català ocupa un lloc clau en l’entorn del president de Colòmbia, Gustavo Petro. Es tracta de Xavier Vendrell, exdirigent d’ERC i exconseller de la Generalitat al Govern de Pasqual Maragall. Vendrell va conèixer Petro el 2011 quan era alcaldable de Bogotà i es va acabar convertint en una peça essencial de l’estratègia de la campanya que va portar el polític colombià al Govern el mes de juny de l’any passat. Aquest dilluns, mentre Aragonès es reunia amb el president de la Cambra de Representants de Colòmbia, David Ricardo Racero, Vendrell passejava pels passadissos de l’edifici.

Xavier Vendrell va ser vuit anys diputat amb ERC i conseller d’Interior del Govern de la Generalitat el 2006, tot just unes setmanes fins que els republicans van sortir del Govern de Pasqual Maragall. No obstant, va acabar abandonant la primera línia política i es va dedicar als negocis, que el van acabar portant a Colòmbia.

Nacionalitzat colombià

El protagonisme de Vendrell en l’entorn de Petro ha provocat un fort interès per la seva figura, més encara després que s’ha sabut que el president colombià li va atorgar la ciutadania l’agost de l’any passat, poc després de l’arribada al govern, a través d’un mecanisme exprés del qual disposa el cap de l'Estat.

Aquesta informació ha provocat que Vendrell sigui assenyalat per mitjans conservadors colombians i espanyols, que han volgut recordar el seu passat a Terra Lliure i la vinculació que es va fer del seu nom amb el denominat estat major del procés independentista, així com la investigació a què està sent sotmès en el marc del cas Volhov, per la qual va ser detingut.

El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va retreure a Aragonès totes aquestes circumstàncies a la sessió de control al Parlament de dimarts passat. Diumenge, Vendrell va oferir una entrevista a Radio Caracol, on se li va recordar que, quan va ser detingut pel cas Volhov, Petro va sortir en la seva defensa públicament.

Relacions amb ERC i Aragonès

A l’entrevista, Vendrell va explicar la seva relació amb Petro i les raons per les quals se li ha atorgat la ciutadania, saltant-se part dels tràmits habituals, per tal d’impulsar un projecte vinculat al camp colombià. “Em sento colombià i em sento català però no em sento espanyol”, assegurava a l’entrevista.

El novembre de l’any passat quan el president d’ERC, Oriol Junqueras, es va reunir amb Petro en el marc d'un viatge a Colòmbia es va donar per descomptat que havia estat Vendrell qui li havia obert la porta de la cancelleria colombiana. Fonts del Govern admetien aquest dilluns que el president, Pere Aragonès, manté una relació habitual i fluida amb Vendrell. La presència de l’exconseller republicà al passadissos de la Cambra de representants mentre Aragonès es reunia amb el responsable de la institució no fa més que confirmar aquesta vinculació i el pes de l’expolític català.