Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Cuixart han donat suport aquest dimecres al matí als 9 de Lledoners, que s'enfronten a penes de fins a set anys de presó pels delictes de desobediència, atemptat contra l'autoritat i lesions i han demanat la retirada de l'acusació exercida per la Generalitat. Tots tres s'han traslladat fins als jutjats de Manresa on se celebra la segona i última jornada del judici contra els nous activistes acusats per incidents que es van produir als voltants de la presó de Lledoners, el dia que els presos polítics van ser traslladats des de Madrid.

A la primera jornada de la vista van declarar els Mossos d'Esquadra que presumptament van patir les lesions i diversos testimonis. Els agents no van poder identificar els acusats com els autors de les lesions

"S'ha de saber rectificar"

Abans de la vista, desenes de persones han acompanyat els activistes fins a les portes del jutjat. Entre ells, Jordi Turull i Josep Rull, que han instat la Generalitat a retirar l'acusació particular. Turull ha destacat la seva estimació pel cos dels Mossos d'Esquadra: "hi és i l'hem defensat sempre, però això no justifica qualsevol actuació. S'ha de saber rectificar. Crec que s'hi és a temps", ha manifestat Turull. A parer seu els Mossos s'han de defensar d'una altra manera, no donant carnassa a la Fiscalia i a la cúpula judicial "que ha demostrat que qualsevol independentista que es mou més del que ells consideren és víctima de la repressió". Per la seva banda, Jordi Cuixart ha estat igualment de contundent quan ha denunciat la repressió i ha exigit la "retirada immediata de la Generalitat de tots els procediments contra ciutadans que han exercit drets fonamentals".

 

 

Els tres agents mossos d'esquadra agredits van admetre ahir davant la jutge que no van veure els seus agressors. Tampoc que els veiessin muntant les barricades que van tallar la carretera C-55. Només un dels agents ha reconegut haver identificat tres dels acusats, abans dels fets, per "faltar al respecte" als agents. 

Judici polític

Els 9 de Lledoners han reclamat insistentment a la Generalitat que retiri l'acusació particular en el seu cas. Una de les encausades, Txus Merino, va afirmar dies abans de l'inici de la vista que es tracta d'un judici "polític". Merino va insistir que les acusacions dels mossos són "falses", i que aquestes no haurien tirat endavant sense la indispensable ajuda de la Generalitat.

 

Imatge principal, Jordi Turull i Josep Rull a les portes del jutjat de Manresa amb els 9 de Lledoners / ACN