El major escull del mandat del ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, no deixa de perseguir-lo. El cessament del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos plana sobre el seu cap i aquest dimarts aquesta història viu un moment decisiu: L’Audiència Nacional (AN) decidirà si el cessament va ser il·legal, segons informa El Independiente

Pérez de los Cobos va acabar fora del seu despatx després de negar-se a informar els seus superiors sobre la investigació de la manifestació del 8-M de 2020 a Madrid, la qual afectava el socialista José Manuel Franco, delegat del govern espanyol a la capital en aquell moment. La instructora de la investigació va prohibir al coronel que informés d'aquesta, motiu pel qual en una primera sentència l'Audiència Nacional va donar la raó a Pérez de los Cobos. 

Això, però, no ha assegurat la reincorporació del coronel al seu antic lloc de feina. Pérez de los Cobos va demanar la restitució immediata, però els jutjats l'hi van negar, ja que actualment encara hi ha un recurs obert sobre la causa. Es tracta d'aquest recurs presentat per l’Advocacia de l'Estat, en representació del Ministeri d'Interior, sobre el qual els magistrats de la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa de l'Audiència Nacional s'han de pronunciar. 

Marlaska, impassible

Fernando Grande-Marlaska va assegurar que no tenia "cap voluntat" de dimitir després que l'Audiència Nacional anul·lés la destitució del coronel Pérez de los Cobos com a cap de la Comandància de la Guàrdia Civil de Madrid. "No tinc cap voluntat de dimitir, continuo treballant", es va limitar a declarar.

El ministre va al·legar una "pèrdua de confiança" per cessar el coronel, i sobre aquest argument es fonamenta la defensa de l'Advocacia de l'Estat, la qual assegura que el càrrec de Pérez de los Cobos és "un càrrec de confiança". D'aquesta manera, el seu cessament no cal que estigui tan justificat com el d'altres càrrecs de la Guàrdia Civil i, per extensió, no pot estar subjecte al "control judicial", perquè simplement és un càrrec adjudicat de forma arbitrària sota el criteri del ministre, el qual pot canviar. 

Més fronts oberts 

Marlaska ha estat en el punt de mira d’ençà que va entrar a l'Executiu de Pedro Sánchez. Té diversos fronts oberts i el cas Pérez de los Cobos n'és només un. El més recent, pel qual l'oposició demana el seu cap, és la denúncia falsa de l'agressió homòfoba de Malasaña. 

La dreta espanyola ha sortit en bloc a demanar la dimissió del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. Tot i això, el polític socialista ha deixat clar que no dimitirà: "L’única responsabilitat que assumeixo és la de seguir treballant".

 

 

Imatge principal: El ministre d'Interior. Fernando Grande-Marlaska, durant un discurs davant de la Guàrdia Civil /