El setmanari d'Hamburg Die Zeit s'ha desfet en elogis cap a Catalunya, en un article de l'escriptor Michael Ebmeye que descriu el país a través dels seus emblemes culturals, mentre carrega contra els corresponsals alemanys de Madrid.

L'article és molt crític amb la visió centralista que veu en gran part de la premsa alemanya. "Quan es tracta de l'independentisme català, els corresponsals que estan establerts a Madrid adopten una actitud poc crítica de forma sorprenent amb els cercles centralistes espanyols. Hi ha molta rancúnia arnada en això, i molta propaganda no digerida de l'època franquista, quan el dictador va voler fer d'Espanya una autarquia endarrerida", assenyala.

Ebmeye reconeix que la història "catalano-espanyola" pot ser jutjada de maneres diferents, però tot i això hi ha dues coses "que difícilment es poden negar". "En primer lloc, el fet que Catalunya pertanyi avui dia a Espanya és el resultat d'una ocupació violenta, no d'un acord voluntari. La rendició de Barcelona durant la Guerra de Successió del 1714 va marcar la integració dels territoris catalanoparlants al regne dels reis borbònics. I en segon lloc, durant segles aquesta Espanya victoriosa ha intentat suprimir la llengua i la cultura catalanes, a vegades de forma brutal", afegeix. Recorda en aquest sentit la persecució durant el franquisme, on els "catalans compromesos" van ser considerats enemics al costat dels comunistes i els anarquistes. 

L'article, que es titula Un fort retorn, comença repassant les característiques de la cultura catalana, i expressa una fascinació especial pels correfocs, que considera un monument a la rauxa (pronuniïn rauscha, diu als lectors alemanys). "És una mena de ritual per "deixar-ho sortir tot" i ballar amb els dimonis, també els personals. És un ritual que es practica des de fa segles, i en el qual els únics ferits són els turistes imprudents", apunta.