El diari austríac Die Presse ha advertit que la possible inhabilitació del president Quim Torra amenaça de provocar "una nova escalada en el conflicte català". El rotatiu no amaga que el que decideixi el Tribunal Suprem sobre el mandatari català tindrà una repercussió estatal, en un moment molt delicat per la pandèmia del coronavirus. Insinua que Espanya no para d'acumular problemes, sense resoldre'ls.

"Enmig de la crisi del coronavirus, Espanya s'enfronta ara a un nou terratrèmol polític. El Tribunal Suprem de Madrid decidirà avui si el president del govern independentista de Catalunya, Quim Torra, és destituït del càrrec. És probable que un cessament intensifiqui el conflicte entre Barcelona i Madrid, i que porti a noves eleccions en aquesta comunitat que lluita per la independència", assenyala.

Die Presse

"El conflicte de Catalunya amenaça d'escalar un altre cop", titula Die Presse

Segons Die Presse, que recull declaracions del politòleg Oriol Bartomeus, pròxim als socialistes, la situació es complica encara més perquè Junts i ERC tenen estratègies contraposades. "Els dos partits segueixen estratègies molt diferents, tot i que tots dos treballen amb l'objectiu de la independència de Catalunya. Esquerra Republicana busca un enfocament més moderat, mentre que Torra i la seva aliança de Junts entraran en conflicte amb Madrid. Una via que fa setmanes ja va portar a una divisió a Junts", indica en al·lusió a la direcció del PDeCAT.

El diari posa en aquest context les poques possibilitats que té la taula de diàleg. "Torra boicoteja sistemàticament la taula de diàleg amb el govern central espanyol del president Pedro Sánchez, impulsada per ERC a Madrid. La ruptura entre els dos partits independentistes del Govern de Catalunya és tan evident que l'ANC va reclamar unitat en el bloc independentista en les manifestacions massives independentistes que celebra regularment cada 11 de Setembre", apunta.