El govern espanyol ha posat en marxa la maquinària per portar la reprovació del rei Felip VI per part del Parlament de Catalunya al Tribunal Constitucional. Així, l'executiu de Pedro Sánchez ha acordat aquest divendres demanar un informe al Consell d'Estat sobre aquesta resolució, que ha qualificat com a "inacceptable per qüestió de competències", com a pas previ a portar-ho al TC.

Així ho ha assegurat la portaveu de l'executiu, Isabel Celaá, que ha avançat que l'informe s'ha demanat "amb caràcter d'urgència" i per "actuar més tard al Tribunal Constitucional", tot i que l'informe no és vinculant.

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Celaá ha defensat que la resolució aprovada per la cambra catalana queda fora de les competències autonòmiques: "qüestionar el Rei queda fora de les atribucions d'un parlament autonòmic". En aquest sentit, la portaveu ha considerat que la reprovació, que es va aprovar a petició dels comuns, és "políticament inacceptable" i ha rebutjat que "el fet que la figura del rei estigui qüestionada en els debats polítics". 

El consell de ministres també ha aprovat aquest divendres nous nomenaments del Consell d'Estat, entre els que hi ha el de l'exvicepresidenta Soraya Saenz de Santamaría. Celaá ha defensat que totes les noves incorporacions són "tremendament qualificades en la formació jurídica i política" i ha assegurat que tots ells "portaran coneixement i lleialtat al Consell d'Estat".

Celaa i Montero - EFE

Iglesias no és el "delegat" del govern

Sobre la reunió que es produirà aquesta tarda entre el president d'ERC, Oriol Junqueras, i el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, Celaá ha negat que "Iglesias sigui delegat del govern, per res" i ha reiterat que "de la negociació del govern només se'n ocupa el govern". "Que Iglesias parli entre els seus temes dels pressupostos és una qüestió entre Iglesias i Junqueras", ha defensat. 

En aquest sentit, Celaá ha defensat que el líder d'ERC ha rebut "diversos líders polítics" a la presó i que el líder de Podemos només "n'és un més" i ha defensat que "ell es responsabilitzarà de la seva pròpia imatge". "El govern es responsabilitza del govern i de la seva negociació dels pressupostos", ha assegurat.