De punta a punta de la península, sumant-ne els territoris insulars, el mapa electoral d'Espanya s'ha tornat de color blau, amb només dues excepcions: Catalunya i el País Basc. El Partit Popular (PP) ha aconseguit imposar-se en escons en 15 de les 17 comunitats autònomes, malgrat l'empat en escons amb la formació morada en la Comunitat Foral de Navarra. En territori català ha guanyat En Comú Podem i a Euskadi la coalició de Podemos. La sorpessa ha vingut donada per Andalusia: el feu històric socialista de la presidenta Susana Díaz ha estat desbancat no pels podemistes, sinó per el PP. 

FONT: Ministeri de l'Interior

La victòria dels populars ha afiançat no sols el partit, sinó que també ha legitimat la figura del president en funcions, Mariano Rajoy, per als pactes postelectorals. Si el PP insisteix en reclamar el govern d'Espanya, el PSOE tornarà a enfrontar la cruïlla de la governabilitat: o cedir la presidència a Rajoy o buscar l'entesa per la banda de les "forces del canvi", Podemos i Ciutadans. Davant d'aquesta situació, la caiguda del bastió socialista andalús serveix per donar oxigen a la permanència del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. Aquest podria no dimitir, malgrat ha suportat la segona derrota història del PSOE en menys d'un any, que ha baixat 5 escons respecte del 20-D, ara amb 85.

Amb la situació actual, la posició de Susana Díaz per prendre les decisions de la formació de govern i la investidura queda debilitada. La presidenta de la comunitat sud d'Espanya sempre ha fet evident la seva negativa als pactes amb Podemos, igual com també l'expresident Felipe González. "Ens volen robar l'espai polític" va dir ella en el darrer Congrés Federal del PSOE del desembre. Però malgrat aquest diumenge a la nit s'ha volgut presentar com "el fre al populisme", la dama de ferro de Ferraz s'ha quedat amb 20 escons, perdent-ne un. El PP li ha arrebatat la victòria (23 diputats) a casa seva.

Així les coses, de Sánchez dependrà si el PP revalida a Moncloa, o si busca l'entesa amb el partit taronja i el morat, per construir el bloc "per fer fora Rajoy". Podria intentar agermanar-los a través d'un govern en minoria liderat per ell, amb el sí dels altres dos. Això, o que s'imposi la hipòtesi del 'ministrable' en Economia, Jordi Sevilla: que ni populars ni socialistes s'impedeixin governar si un dels dos assoleix una majoria de suports. És a dir, que si PP i C's es donen suport amb 169 escons, el PSOE s'hauria d'abstenir i deixar-los passar. Alguns barons crítics acceptarien aquesta possibilitat: fa temps li demanen que es quedi a l'oposició, per bé que Sánchez assegura que no cedirà el pas a Rajoy "ni per acció, ni per omissió".