La primera ronda de contactes del rei Felip VI amb els partits polítics no ha solucionat cap gran incògnita de la investidura perquè ni Pedro Sánchez ni Alberto Núñez Feijóo tenen prou suports per sortir escollit. En les entrevistes no hi aniran ni ERC ni Junts ni EH Bildu ni el BNG i , a parer de la líder de Sumar, Yolanda Díaz, “l’absència d’algunes forces impedeix saber quins són els suports de Sánchez”, en al·lusió als independentistes catalans i bascos, que són els potencials aliats de la coalició progressista. Per Díaz, la plantada al rei perjudica les possibilitats de conformar una majoria progressista al Congrés dels Diputats i beneficia les opcions perquè Alberto Núñez Feijóo sigui l’elegit pel rei Felip VI perquè provi la investidura.

La negociació amb Junts i ERC serà una barrera difícil de superar. “No serà senzilla”, ha reconegut la vicepresidenta en funcions, que ha confirmat que Sumar ha articulat un grup de 20 juristes “reputats”, sota la coordinació de Jaume Asens, per abordar “amb naturalitat” la llei d’amnistia que plantegen ERC i Junts per a una possible investidura de Pedro Sánchez. “El govern concita els millors professionals perquè formulin les sortides jurídiques pertinents. La Constitució, en la Llei d’Enjudiciament Criminal, se’n parla [de l’amnistia]. Sense voler entrar-hi a fons, la vicepresidenta en funcions ha promès “audàcia” i “afany” per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya: “No volem abordar-ho de manera conjuntural, sinó de manera profunda”.

Amb tot, Díaz està convençuda que s’aconseguirà articular una majoria similar als 178 de Francina Armengol: “Hem donat un pas important i estic absolutament segura que Pedro Sánchez comptarà amb els suports pertinents”. Com a alternativa, ha dit la líder de Sumar, és que Feijóo vagi a la investidura, un líder que, al seu parer, està més sol que mai i completament aïllat i que “no té cap possibilitat de conformar un govern". “No té números ni aliats”.

El PSOE deixa pas a la investidura de Feijóo

Felip VI decidirà aquest dimarts quin candidat proposa per a la investidura, si és que en proposa algun. En la segona ronda el monarca s’entrevistarà amb Santiago Abascal, Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo. Ara bé, en les últimes hores el PSOE ha canviat a l’estratègia i ha deixat via lliure perquè el monarca esculli el líder del PP, encara que no tingui els vots necessaris. Tot i això, el dilema no es convertirà en una cursa entre el PSOE i el PP. Com a mínim aquest és el convenciment dels socialistes, que admeten que no tenen cap mena de pressa i deixaran pas als populars si volen enviar Feijóo al Congrés el més ràpid possible. “Si vol anar a una investidura fake, ell mateix”, assegura l’entorn de Pedro Sánchez, que promet “no donar-se cops de colze amb Feijóo”. “No estem en una competició amb el PP per veure qui va primer a la investidura”. D’aquesta manera, el PSOE deixa via lliure perquè el rei designi Feijóo com candidat i observa com el PP s’obstina a demanar la confiança del Congrés.