ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha apostat aquest dijous per la creació d'un impost extraordinari a les empreses elèctriques, tal com proposa Unidas Podemos, per obtenir ingressos que permetin compensar els consumidors que afronten un increment del preu de l'energia. Díaz ha recordat que les grans empreses energètiques van obtenir beneficis extraordinaris de milions d'euros l'any passat. Ha posat en dubte que la resposta de l'executiu a l'increment de preus sigui una rebaixa generalitzada dels impostos perquè això, ha recordat, deixaria sense ingressos l'executiu per finançar els serveis públics. D'altra banda, ha defensat la necessitat de congelar els preus dels lloguers davant l'escalada de l'IPC. 

Guerra d'Ucraïna

En una entrevista aquest dijous a RNE, Díaz ha recordat que la guerra d'Ucraïna és de "llarg recorregut" i "és probable que l'impacte sigui significatiu" sobre l'economia espanyola. Malgrat que ha apuntat que encara no hi ha dades sobre l'afectació al mercat laboral, "ja estem observant com hi ha sectors on no hi ha subministrament i l'impacte dels preus de l'energia" per al funcionament de la indústria. La pujada dels preus de l'energia i la inflació contagia a tota l'economia. "S'estan paralitzant sectors perquè els preus són impossibles, i cal actuar per la rebaixa immediata dels preus de l'energia", ha afirmat. "Estem en un escenari excepcional" perquè això no és la crisi de la pandèmia", ha admès, i "la preocupació és màxima". "Anem a un escenari d'unes conseqüències econòmiques i socials profundes" i "l'escenari és nou". 

D'altra banda, Díaz ha advertit que una rebaixa generalitzada dels impostos com la que propugna del PP és "inadequada", perquè "en un context de guerra i de crisi econòmica" deixaria el sistema sense ingressos per finançar "els serveis públics que més necessitem". "El PP sempre dona la mateixa recepta per a qualsevol situació: baixada generalitzada dels impostos. Jo ahir vaig estar reunida amb 60 economistes i el consens és que una baixada generalitzada d'impostos en un context de guerra no és adequada perquè els serveis públics se sostenen amb ingressos públics", ha subratllat. En aquest sentit, ha reclamat als populars que posin la mirada en els beneficis extraordinaris de les grans empreses energètiques que cotitzen a la borsa, que l'any passat van obtenir beneficis de 64.000 milions d'euros que ara cal "redistribuir". "En aquest context de crisi han de redistribuir-se aquests beneficis. Per aquest motiu ha apostat perquè el decret que el Consell de Ministres aprovarà el 29 de març prosperi després al Congrés amb els vots de les formacions que conformen el bloc de la investidura. 

Topall de 180 euros per MWh

La vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, ha apuntat aquest dijous que l'Estat plantejarà al Consell Europeu dels dies 24 i 25 de març recuperar el topall màxim del preu de l'electricitat de 180 euros per MWh al mercat majorista, fet que suposaria una rebaixa molt significativa del preu que paguen els consumidors. En tot cas, la ministra ja ha avançat que si la proposta de l'Estat no rep l'aval del Consell Europeu, és la seva "obligació" fer-ho igualment perquè "ha passat massa temps i es va massa lent". "Si fa dos anys 180 euros ens semblava una bogeria que mai arribaria i avui està àmpliament superada, és poc discutible que ha de ser el topall màxim que podem acceptar al nostre mercat", ha dit en una entrevista aquest dijous a Onda Cero. Ribera ha fet referència a aquesta via com una de les possibilitats per aconseguir reduir el preu de l'energia que paguen els consumidors la indústria. A més, ha assegurat que el seu executiu està fent un "anàlisi jurídic" del tractat de la UE sobre el mercat elèctric que inclou "una clàusula de sortida per emergència energètica". Segons la ministra, els preus actuals "no són normals" i estan generant "una distorsió molt important al conjunt de l'economia que no han de suportar ni les llars ni la indústria". Per tant, segons la ministra, cal "mesures que encara que siguin temporals" permetin reduir una escalada de preus que no es justifica per la demanda, ni l'oferta, ni les tecnologies ni els costos del gas.