La fi dels diners barats. La Reserva Federal (Fed) dels Estats Units ha apujat els tipus d'interès del país en 25 punts bàsics per combatre la inflació desfermada. Es tracta del primer increment des del 2018, un temps abans de l'inici de la pandèmia de la covid-19. Amb la pujada, el tipus d'interès oficial de la principal economia del món passa a ubicar-se en un rang objectiu d'entre el 0,25% i 0,50%. Cal destacar que el banc central dels EUA ha avançat que en les pròximes reunions de política monetària continuarà apujant el preu dels diners, ha comunicat la institució després d'una reunió de dos dies.

És a dir, la Junta de Governadors del sistema de la Fed ha avançat aquest dimecres que preveu diferents increments més en el futur, alhora que espera reduir la seva cartera de deute sobirà nord-americà. Es tractaria d'unes cinc o sis pujades, fins a arribar a una taxa de l'1,50%. El propòsit dels augments és canviar la política monetària expansiva dels dos últims anys cap a una de contractiva que rebaixi la quantitat de diners en circulació, que faci augmentar el valor del dòlar i que abaixi la pressió sobre els preus per lluitar contra la inflació. Les pressions inflacionàries es viuen des de fa mesos, però la Fed ha destacat que la invasió russa d'Ucraïna està provocant "terribles danys humans i econòmics" que contribueixen al fet que els preus pugin encara més. De la guerra se'n deriva el veto nord-americà al petroli i el gas de Rússia, que té un fort impacte en els carburants. Així mateix, cal esmentar els confinaments per covid-19 de la Xina, que provocaran talls en la cadena de subministrament.

L'IPC es dispara

La setmana passada es va conèixer com l'IPC als EUA es va disparar al febrer fins al 7,9%, quatre dècimes per sobre de l'índex de gener. És el registre més alt dels preus de consum en aquest país des de principis del 1982. Recordem que a l'estat espanyol, el mateix indicador també ha superat el 7%. A més, l'Oficina d'Estadístiques Laborals dels EUA ha informat aquest dimarts que els preus que els productors paguen en el país per les matèries primeres i altres subministraments van pujar un 10% en taxa interanual el passat mes de febrer.

Malgrat que la unanimitat és habitual a la Fed, és interessant veure com la decisió no s'ha pres de forma unànime. El president del Banc de la Reserva Federal de San Luis, James Bullard, ha votat en contra perquè preferia una pujada de tipus de 50 punts bàsics. La resta dels membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès) han votat a favor de l'increment de 25 punts.