El mateix dia en què a Catalunya esclatava l'alarma sobre la presència, o no, del projecte del Corredor Mediterrani en el programa de Podemos, la cap del PSOE andalús, Susana Díaz, alertava al líder de la formació morada, Pablo Iglesias, sobre el reconeixement dels drets nacionals catalans, com el referèndum. "Els vots dels andalusos no li serviran per pagar un peatge a les marees, a les confluències ni els privilegis d'Ada Colau; si ho ha de pagar, que ho pagui de la seva butxaca", deia Díaz, durant un miting a Vélez-Málaga.

La notícia publicada per aquest mitjà havia obligat els podemistes a sortir del pas aclarint si tenien pensat de construir en tram que passa per Catalunya, malgrat la infraestructura només es citava en el programa d'En Comú Podem. Ho va assegurar hores més tard el secretari polític del partit, Íñigo Errejón, indicant que "ésclar" que arribaria a Barcelona, com també ho va reiterar l'alcaldessa Colau, en la trobada central de la campanya catalana de la formació morada.

En aquest escenari, la presidenta de la comunitat sud d'Espanya va fer al·lusió al referèndum que promet Iglesias. "Si diuen que la batalla és aquí, que tinguin clar que els vots dels andalusos no serviran per pagar els privilegis d'Ada Colau ni els desvaris dels independentistes amb els que ell està compromès ", va increpar-li. Al seu judici, el cas contrari serviria per fomentar desigualtat entre els ciutadans i generar "espanyols de primera i de segona", en funció dels drets aquests que tenen.

No és la primera vegada que Díaz recela sobre comunitats autònomes que no són la seva. Fa uns dies va advertir al secretari general del seu partit, Pedro Sánchez, que aclarís què era el pacte polític per Catalunya. "Quan parlo de singularitat, per descomptat, no estic parlant de desigualtat", va dir Sánchez a Díaz, per garantir-li que el que s'acordés amb la Generalitat no vulneraria els compromisos del partit, com ara la declaració de Granada, la qual està relacionada amb la idea solidaritat interterritorial propugnada per la formació socialista. És a dir, que seria un nou Estatut.

Davant d'aquest escenari, alguns dirigents catalans crítics amb l'andalusa, com el d'ERC, Gabriel Rufián, ja s'han pronunciat. Rufián ha recordat que Podemos, qui garanteix el dret a decidir, no podrà governar sense PSOE, a no ser que tregui una improbable majoria absoluta a hores d'ara. "Llavors, la pregunta és: Quin és l'únic canvi possible? L'únic canvi possible és la repúblicana catalana" ha sentenciat el català. A parer de Rufián, a més de PP i Ciutadans, el PSOE també és hostil als interessos de Catalunya, i ha vaticinat que la presidenta d'Andalusia encara ho serà més que el seu líder: "Susana Díaz encara és més de dretes que Sánchez".

Així les coses, l'estratègia de Díaz només serveix per ofegar el PSC, que registra el seu històric descens, segons els sondejos. El territori català era un històric feu socialista, camí de la desfeta, precisament com a conseqüència de Colau, Iglesias i les seves promeses de Corredor Mediterrani i referèndum, que Díaz recela.