Aquest dijous les portades deixen dues menes de diaris: els prudents i els imprudents. Aquesta classificació segueix el criteri de l’àvia de John Solomon, un multipremiat periodista nord-americà dels anomenats “d’investigació” (algun no ho és?). L’àvia, una irlandesa, deia al seu nét, llavors reporter novell: “si vols tenir la gent pendent de les teves opinions, fes de polític. Si no, ajusta’t estrictament als fets, senyor periodista”. Doncs bé, avui, pel que fa a l’afer veneçolà, hi ha diaris que segueixen el consell de l’àvia Solomon i altres que no. Els que no són l’ABC i La Razón.

ABC

LR

El primer obre amb un titular d’arenga, de míting. Fins i tot una mica insultant pels partidaris de l’autoproclamat president de Veneçuela, Juan Guaidó, perquè és difícil dir que fins ara estaven adormits. De fet, Guaidó és el president de l’Assemblea Nacional, la cambra legislativa del país caribeny, on l’oposició a Nicolás Maduro, l’altre president, hi té la majoria.

Pitjor encara La Razón, que fa una portada pancartera on no informa de res, sinó que ens explica quines són les seves preferències. Són molt legítimes, però d’això fet d’aquesta faisó se’n diu més aviat activisme que periodisme. La diferència és que l’activista vol fer guanyar peti qui peti el seu argument i/o les seves propostes, mentre que el periodista fa cas a l’àvia de Solomon.

Vés per on, aquesta mena de portades són al periodisme el que Maduro és a la política.

Si vols llegir les notícies, mira’t les altres portades, que ofereixen titulars de tota varietat i to sense perjudicar els fets.

LV

EPC

AVUI

ARA

EP

EM