Fora d’El Mundo, que aquest any s’ha guanyat el títol del diari més espanyoleru —i mira la competència és dura, vegi’s La Razón d'avui—, els temes i el to de la premsa impresa són de treva. Els diaris tenen ganes d'alguna mena de mecanisme d’enteniment en el conflicte català entre el Govern i el govern espanyol.

Segons El País sembla que sí, que això va: es comprovarà en el suport dels independentistes als pressupostos de Pedro Sánchez. El president del govern espanyol, entrevistat a La Vanguardia, demana que el president català digui què vol i deixa sobre la taula la seva proposta, ja coneguda: reformar l’Estatut i millorar els pressupostos. El Periódico també detecta una aproximació entre uns i altres. Tot està mig embastat, agafat amb les agulles del desig més que amb els claus dels fets.

EP

LV

EPC

AVUI

LR

EM

ARA

ABC

Si es composa un quadre amb les portades i se’n vol deduir un missatge conjunt, seria aquest: Sánchez necessita als independentistes per acabar la legislatura i afrontar eleccions al 2020 amb alguna possibilitat de reeditar la insòlita coalició que el manté. Els independentistes tenen una sortida dolenta en del govern Sánchez i una altra de pitjor en un avançament electoral que podria situar a la Moncloa a una dreta que no es comprometrà a oferir tan com el líder socialista. Aparentment tots hi tenen a guanyar, ni que sigui poc i amb risc. Com es llegeix al text de la portada d’El País, “la recomposició encara és fràgil”.

També es pot veure d’una altra manera: els independentistes, mancats de lideratge i d’estratègia efectives, guanyen temps mentre es recomponen. Fan la gara-gara a Sánchez mentre es troben entre ells. L’ANC insisteix en la via unilateral, com titula l’Avui, el PDeCAT diu que no donarà suport als pressupostos, i tothom té present que va ser necessari desplegar 9.000 policies per a celebrar un Consell de Ministres protocol·lari a Barcelona. Les portades no criden tant, però només ofereixen especulacions. Potser hi ha treva, però encara no hi ha pau.