El diari suís Tagesanzeiger, que s'edita a Zuric, ha advertit del risc que pateixen les collites de Catalunya, si segueix l'episodi de sequera. Segons el diari, l'agricultura utilitza el 70% de l'aigua a Catalunya i en aquests moments els pantans estan al 28% del volum habitual. "Encara no està clar si l'estiu vinent serà possible regar si no cauen grans quantitats de pluja aviat. La segona collita de gra que és habitual en anys normals a les comarques entre Lleida i l'Aragó ja es considera perduda. La zona afectada, que ocupa una superfície de 25.000 hectàrees, suposa uns danys de 25 milions d'euros", assenyala.

Tagesanzeiger
Tagesanzeiger

"Catalunya pateix la pitjor sequera en dècades", titula el Tagesanzeiger. "L'autonomia fa dos anys i mig que no té precipitacions continuades, i Barcelona també es veu afectada. Les perspectives per a l'abastiment d'aigua i l'agricultura són desoladores". 

El Tagesanzeiger afegeix que, a banda del gra, les previsions per a la fruita també són "desoladores". "Una hectàrea d'arbres fruiters requereix entre 9.000 i 10.000 metres cúbics d'aigua per temporada per produir una collita. Els pagesos temen que les restriccions de l'estiu redueixin el volum d'aigua fins als 2.000 metres cúbics. Si no es produeixen les tempestes habituals a l'abril i maig, la collita no serà recuperable", apunta. El diari recorda que el rec per degoteig no està gaire arrelat a Catalunya i que la pràctica habitual és el rec per inundació, que està "molt estès". Assegura que hi ha qui el defensa per tal que no s'assequin els pous.

També apunta que la situació de Catalunya és especialment "vulnerable" perquè té un caràcter mediterrani i una gran àrea metropolitana com és la de Barcelona, amb 5,5 milions d'habitants, amb un elevat consum d'aigua. A conseqüència de la sequera, recorda que el Govern ha aplicat mesures per la sequera, i a les zones afectades, el consum d'aigua per a l'agricultura s'ha de reduir al 40%, i només es poden utilitzar un màxim de 230 litres al dia per persona. 

Per explicar als suïssos el que està passant a Catalunya, el diari mostra imatges del pantà de Sau i l'església de Sant Romà que ha quedat descoberta. "El nivell del llac és actualment inferior al deu per cent de la capacitat real. L'any passat encara estava al 55%. Catalunya fa dos anys i mig que viu una sequera. Sota la pressió de l'Autoritat Catalana de l'Aigua, el Govern ha declarat l'estat d'emergència a 224 municipis de l'autonomia a finals de febrer i ha ordenat mesures dures per estalviar aigua", indica.