El blanqueig de la División Azul és una pràctica habitual entre els mitjans espanyols, els quals no es cansen de vendre-la com una unitat d'herois patriotes que van lluitar contra la malvada Unió Soviètica oblidant-se d'esmentar que servien l'exèrcit nazi. L'últim a fer-ho ha estat el diari ABC, que ha publicat un article on victimitza els voluntaris feixistes espanyols que van anar a envair la Unió Soviètica de la mà de l'exèrcit de Hitler. 

Aquesta mena d'articles, però, no passen desapercebuts a Rússia, on els mitjans de comunicació acostumen a contestar-los amb una barreja d'ironia i indignació. En aquest últim sentiment s'ha basat el segon diari més important del país, el Komsomólskaia Pravda, a l'hora de demanar sancions a Espanya "per lloar els amics de Hitler" i menysprear "la mort de milions de ciutadans soviètics durant la Segona Guerra Mundial".

article Komsomólskaia Pravda abc

En un article de rèplica al del rotatiu conservador espanyol, el Komsomólskaia Pravda demana introduir sancions econòmiques contra Madrid i assenyala el dèficit comercial rus respecte a Espanya. "Les importacions a Rússia d'Espanya van ascendir als 3.400 milions de dòlars. En canvi, vam vendre els nostres béns a aquest regne per un import menor: 2.366 milions de dòlars. És a dir, aquest comerç en cap cas és rendible per a nosaltres", etziba.

Les perles del blanqueig

El diari rus justifica el contundent posicionament contra l'Estat espanyol denunciant algunes de les frases de l'ABC, com la següent: "A la batalla de Krasni Bor, el febrer del 1943, només uns quants milers de combatents de la División Azul es van enfrontar a 44.000 tropes soviètiques d'elit i van aconseguir rebutjar l'ofensiva estalinista". "Afegiu-hi una mica més i sortirà exactament el mateix discurs del doctor Goebbels (ministre de Propaganda del Tercer Reich) sobre els 'valents guerrers del Reich, que defensen heroicament la civilització europea de les hordes bolxevics asiàtiques'", respon el diari rus.

division azul front rus wikipedia

Soldats de la División Azul al front rus

L'article continua denunciant que "no hi ha ni una paraula sobre els crims de guerra del nazisme, sobre el genocidi als territoris ocupats o sobre els 600.000 ciutadans de Leningrad que van morir de fam". "Només una història lamentable sobre la situació dels espanyols que van ser capturats després de la seva derrota per l'Exèrcit Roig", denuncia. Sobre la derrota, el diari ironitza assegurant que "la Unió Soviètica va capturar pobres i innocents espanyols que es trobaven accidentalment en ple hivern rus a 3.000 quilòmetres de Madrid".

El Komsomólskaia Pravda no s'atura aquí i es burla del to victimista del diari espanyol, recordant que mentre l'Exèrcit Roig "es va atrevir a aïllar els còmplices del bloqueig de Leningrad en assentaments especials", els russos capturats pels nazis eren enviats a camps de concentració "on els vius envejaven els morts".

Per acabar l'article, el rotatiu rus posa en context els seus lectors informant-los que aquestes "lloances dels còmplices de Hitler apareixen gairebé cada mes a les pàgines dels mitjans espanyols". "La seva línia és clara: mireu quant van patir els voluntaris espanyols a mans dels bàrbars russos. Això vol dir que Madrid, juntament amb una Europa unida, té tota la raó d'introduir sempre sancions contra Moscou", conclou, un cop més, fent ús de la ironia.