Franco ha muerto pero el franquismo no”. D’aquesta manera es titula el diari especial que ha editat Òmnium Cultural amb motiu del 20-N, dia en què el dictador Francisco Franco va morir al llit. L’entitat cultural ha repartit prop de 100.000 exemplars de la publicació aquest dimarts al matí a les principals boques de metro de Barcelona, com plaça de Catalunya, plaça d'Espanya i Sants. A l'interior, el seu president, Jordi Cuixart, afirma que el judici de l'1-O és una “farsa”.

La publicació denuncia el “judici a la democràcia” del cas 1-O, pel qual “demanen més de 200 anys de presó per a les 18 persones que seran jutjades per haver reivindicat el dret a votar en un referèndum”. També recorda que el “franquisme no es jubila mai”, i ho exemplifica amb els prop de 200 militars a la reserva que van signar un manifest de suport al general colpista després de l'anunci de l'exhumació.

revista omnium

El diari obre amb un article del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, des de la presó de Lledoners. “Som a les portes d’un judici a la democràcia que és una farsa, una persecució penal de la dissidència política”, afirma el dirigent social, que diu que amb la publicació volen “denunciar que el franquisme perviu”.

“Ara es volen exhumar les restes de Franco, però mai cap govern espanyol —tampoc l’actualno ha anul·lat les sentències del franquisme, des de l’afusellament del president Lluís Companys fins a l’assassinat de Salvador Puig Antich”, escriu Cuixart. En la mateixa línia, assegura que “com es feia durant el franquisme, avui es persegueix la llibertat d’expressió”. Posa com a exemple el cas del raper Valtonyc, però també el del membre del CDR Adrià Carrasco, acusat de terrorisme.

El president de l’entitat sobiranista afirma que “l’Estat espanyol és l’únic de la Unió Europea” que té presos polítics. “Òmnium Cultural va ser il·legalitzada del 1963 al 1967, però mai no van empresonar el seu president”, recorda Cuixart.

revista omnium

A les pàgines centrals de la publicació hi ha comparativa entre la fotografia històrica de Manel Armengol, de la repressió dels grisos franquistes contra una manifestació de l'Assemblea de Catalunya el 1976, i una imatge de les càrregues policials de l’1-O.

El diari també presenta el reportatge Extrema dreta i espanyolisme: una confluència en ascens?, amb text del doctor en història contemporània Carles Viñas i imatges del fotoperiodista Jordi Borràs. "L'ascens de l'independentisme i l'anomenat procés suposà un punt d'inflexió en situar-se al centre de l'escena política un dels seus eixos programàtics, la defensa de la unitat d'Espanya", conclou Viñas després d'analitzar l'evolució de l'extrema dreta des de la mort de Franco.