El diari danès Jyllands-Posten ha publicat avui una crònica del periodista Per Nyholm des de la presó de Lledoners. El periodista, que ha pogut veure's amb els presos polítics, la titula: "Els presos polítics d'Espanya són els veritables demòcrates d'Europa". 

El text comença explicant que "a Lledoners, el govern de Madrid hi té retinguts set líders polítics no-violents i elegits lliurement pel poble". De seguida menciona que quatre d'ells han començat una vaga de fam per protestar contra la lentitud del sistema judicial espanyol.

"M’han assignat 45 minuts amb Raül Romeva, exparlamentari de la UE i després conseller d'Afers Exteriors de Catalunya", relata el periodista, que dedica dues línies de l'article a contextualitzar: Romeva no és a la presó "perquè hagi estafat o assassinat", sinó perquè té una "opinió política diferent de la de Madrid".

Niholm, un veterà i experimentat periodista reconegut per la seva feina en el conflicte dels Balcans, la caiguda del mur de Berlín o la descomposició de l'URSS, explica com es saluda amb Romeva, ajuntant els palmells de les mans damunt del vidre de seguretat que els separa. "A les cabines veïnes veig en Jordi Sànchez i Jordi Turull, tots dos amb el polze cap amunt", explica a l'article. 

"No tenim cap privilegi"

Segons Nyholm, Romeva afirma que "cada dia estem més forts" i que "les estupideses d'Espanya ens ajuden". També els dona moral que el poble català estigui amb ells, diu el digital.

Dins la presó de Lledoners, molts dels altres interns "admiren els presos polítics", explica Romeva, que deixa clar que "no volem ni tenim cap privilegi". Les seves tasques diàries són netejar i fer serveis de cuina, entre d'altres activitats. "Ens tracten com a tots els altres i així ha de ser", subratlla Romeva. 

Quan surt al pati i havent travessat portes metàl·liques amb panys de seguretat, el cronista escriu: "M'estic marejant, soc a l'Uzbekistan o a Europa?". I sentencia: Aquests presoners són els nostres veritables demòcrates, el futur els pertany a ells, no als seus opressors.