El diari alemany Tageszeitung ha proposat la celebració d'un nou referèndum a Catalunya. Segons el rotatiu, el referèndum de l'1 d'octubre no serviria per resoldre el contenciós, perquè el 57% dels electors no hi van participar. "La participació no va ser per desinterès, sinó per les possibilitats reals de votar. La policia espanyola es va oposar de forma violenta a la votació. Però això no canvia el fet que una part substancial de la població no va tenir oportunitat de pronunciar-se a favor o en contra d'una decisió tan important com la secessió del seu país", indica.

Segons Tageszeitung, el president a l'exili, Carles Puigdemont, no pot dir ara que tot Catalunya està a favor de la independència, perquè no hi ha una valoració clara. "Hi pot haver un gran moviment a favor de la causa independentista, alimentat per la repressió de Madrid després del referèndum. Però, per assegurar-se'n, es necessitaria un altre referèndum", afegeix.

El diari, de tendència esquerrana, recorda que Puigdemont accepta celebrar un referèndum pactat com a Escòcia, "que va ser acordat amb el primer ministre britànic, David Cameron". I demana en aquest sentit que els catalans facin "un pas enrere" i "s'agafin un descans" respecte al referèndum de l'1-O. Segons Tageszeitung, ara seria el moment d'explorar aquesta possibilitat d'un referèndum pactat, aprofitant la voluntat de diàleg que expressa Puigdemont i també la que diu que té el president espanyol, Pedro Sánchez. "Després de tot, Sánchez va necessitar el vot dels independentistes per a la moció de censura que va destituir el seu predecessor, Mariano Rajoy", ha apuntat. "És el moment d'un nou referèndum", és la conclusió del Tageszeitung.