L'eurodiputada d'ERC Diana Riba ha defensat que deixar buit l'escó d'Oriol Junqueras ha de servir per fer visible al Parlament Europeu l'"anomalia democràtica" que suposa que no pugui recollir l'acta quan "té els drets polítics intactes".

Riba ha valorat així la decisió d'ERC i JxCAT que ha avançat l'ACN de deixar buits els escons de Junqueras, Carles Puigdemont i Antoni Comín i no fer córrer la llista. L'eurodiputada ha reivindicat que Junqueras, com Puigdemont i Comín, van ser escollits pels ciutadans i ha apuntat que si es fa córrer la llista "no es pot tornar enrere". A més, ha anunciat que esgotaran totes les vies judicials tant estatals com internacionals per exercir com a eurodiputats.

Riba ha explicat que, en el cas de Junqueras, estan a l'espera que la justícia europea es pronunciï sobre si la immunitat "és des del primer dia de les eleccions" i si pot assistir als plens. "Junqueras és el nostre eurodiputat", ha sentenciat, al temps que ha reconegut que tots tres es van poder presentar, ser votats i van sortir escollits "democràticament". 

L'eurodiputada s'ha preguntat perquè l'Estat "no ha posat totes les opcions perquè poguessin agafar l'acta, perquè no se li va obrir la cel·la perquè pogués anar a Madrid" i perquè "no es va deixar que Puigdemont i Comín poguessin agafar aquesta acta amb poders notarials".

D'altra banda, ha apuntat que també estan a l'espera de la sentència per l'1-O perquè en cas d'absolució podria anar a recollir l'acte sense cap problema i si hi ha condemna "s'ha de veure quina serà". "Estem lluitant política i judicialment perquè ho puguin ser eurodiputats", ha reivindicat.