L'eurodiputada d'ERC Diana Riba ha demanat als membres del Parlament europeu "no quedar callats" davant la "massiva violació dels drets fonamentals" per part de la Junta Electoral Central (JEC). Ho ha fet a través d'una carta enviada a tots els eurodiputats on els explica la decisió de l'òrgan electoral d'inhabilitar el president de la Generalitat Quim Torra i vetar que Oriol Junqueras pugui accedir a la seva acta de diputat a l'Eurocambra. L'eurodiputada republicana ha qualificat d'il·legals aquestes decisions. Riba ha explicat que la decisió de la JEC va tenir lloc un dia abans del debat d'investidura de Pedro Sánchez, una situació que, segons ella, evidencia les "implicacions polítiques" de la resolució.

"El vell règim d'Espanya està incòmode amb el diàleg entre el govern català i espanyol per trobar una solució política a un conflicte polític", ha assegurat. Així mateix, ha contraposat la legalitat europea, a través del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), amb l'espanyola, on "un òrgan administratiu desobeeix les corts europees".

"Davant d'aquestes massives violacions dels drets fonamentals, el Parlament Europeu no pot quedar callat", ha afirmat. Riba ha reiterat la necessitat de la institució de "protegir-se" davant les "interferències il·legals". "És de l'interès de la institució protegir la seva independència i el bon funcionament tot reivindicant la immunitat d'Oriol Junqueras", ha conclòs.