El diàleg i la cordialitat amb la que s’ha desenvolupat la primera reunió del ministre de Foment, Iñigo de la Serna, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i la consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha topat amb la tossuda realitat: la dissonància entre les paraules i els fets que s’ha exemplificat en la negativa del ministeri de Foment a acceptar el traspàs íntegre de les competències de Rodalies a la Generalitat i la manca de compromís de no presentar cap recurs a la llei 4/2016 en matèria d’habitatge.  

Foto: Sergi Alcàzar

La contraoferta del ministre al traspàs de Rodalies és un nou pla de Rodalies actualitzat, pendent de l’aprovació dels pressupostos de l’Estat. Davant d'aquesta proposta, el conseller Rull ha advertit que són molts escèptics: “Sempre hem pensat que els compromisos d’inversions anteriors eren vinculants”.

“Podem parlar sobre com ho prioritzem però els recursos compromesos són els que són. Nosaltres pensem que la millora del servei, com més a prop es faci, millor. Per això demanem el traspàs íntegre de tot -trens, vies, estacions- i la llei ho permet”, ha apuntat el conseller, que ha sintetitzat en dues les demandes de l’executiu català.

D’una banda, l’assumpció de competències per part de la Generalitat –“perquè hem acreditat la capacitat de gestió en temes que afecten el dia a dia dels ciutadans”- i la demanda dels traspassos i inversions pertinents.

Foto: Sergi Alcàzar

Rull ha valorat el bon to de la reunió amb De la Serna però també ha insistit en l’escepticisme respecte de qualsevol proposta: “Estem disposats al diàleg però ho tenim tot parlat amb l’Estat, hi ha plans i compromisos en aquest àmbit que no s’han complert. Diàleg sí, però demanem fets concrets. Venim de molts compromisos, amb polítics de diferents colors, però el nivell de compliment és baix”.

Ball de xifres

Tant el ministre com el conseller han reconegut que un dels punts de discrepància són les xifres. El Govern assegura que hi ha 4.790 milions d’euros compromesos que estan pendents d’inversió. El Ministeri assegura que la xifra és menor.

Ambdues parts s’han compromès a mantenir una comunicació constant i bilateral per tal d’aproximar posicions.  

Recursos del TC

Per la seva banda, la consellera de Governació i Habitatge, Meritxell Borràs, ha compartit amb el ministre la necessitat de treballar per unes polítiques públiques d’habitatge que donin cobertura a les necessitats de la població i, sobretot, a les famílies sense recursos.  

Foto: Sergi Alcàzar

En aquest punt, ha lamentat que les iniciatives legislatives del Govern en aquesta matèria hagin estat recorregudes i suspeses pel TC. Per això, ha demanat un compromís al ministre per tal que el govern espanyol retiri els recursos que ha interposat sobre la legislació catalana: “Les lleis catalanes en matèria d’habitatge han estat recorregudes al TC. En aquest sentit, reclamem que el diàleg comença per la retirada dels recursos sobre les lleis catalanes i no posar un nou recurs sobre la llei 4/2016 que substitueix la 4/2105”.

“Tenim competències exclusives en matèria d’habitatge i, per tant, els recursos que s’han presentat depenen de la voluntat política. Per això reclamem que es retirin els recursos”, ha afirmat la consellera.

El titular de Foment s’ha limitat a dir que els recursos d’inconstitucionalitat depenen dels informes dels serveis jurídics i que “no es tracta d’una decisió de caràcter polític”. “El desitjable -ha rematat- és que les lleis encaixin en el marc constitucional”.  

Coordinador del corredor mediterrani

El ministre ha reiterat que el corredor mediterrani de tren “és una infraestructura estratègica pel país i que, sobretot, pel que fa al transport de mercaderies hi ha molta capacitat de millora”. A més, ha anunciat que, en els propers dies, s’anunciarà el nom del coordinador del corredor; una figura nova però que haurà de donar l’impuls definitiu a la infraestructura.

De la Serna ha afirmat que ja té el candidat però el conseller Rull no ha deixat passar l’oportunitat de demanar que sigui una persona de consens. “La figura del coordinador és un bon instrument però pot ser una oportunitat desaprofitada. Posarem noms sobre la taula. Si fos un nom de consens, segur que tindria més capacitat operativa”.

Missatge de Puigdemont

Per acabar, el conseller Rull ha demanat al ministre De la Serna que traslladi un missatge al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, de part del president, Carles Puigdemont. “Hem parlat de diàleg i la millor manera d’expressar el diàleg són les urnes, la democràcia i el referèndum”, ha afirmat.

De la Serna ha contestat que precisament “el govern espanyol està treballant per eixamplar les vores de diàleg amb la Generalitat”.