La UGT i CCOO afronten la Diada d'enguany amb especial atenció sobre la taula de diàleg que s'ha de reunir els pròxims dies. Pels sindicats majoritaris de Catalunya "el país necessita diàleg i negociació, grans consensos i acords", segons han afirmat en un comunicat. Les dues organitzacions aposten pel diàleg per tal de crear "un escenari suficient en què la ciutadania de Catalunya exerceixi el seu dret a decidir, tenint sempre present que els drets nacionals avançaran amb l’avenç dels drets socials".

L'apropament entre els dos governs ofereix segons els sindicats "grans oportunitats malgrat les profundes dificultats i la complexitat de les qüestions que s’hi dirimeixen". La UGT i CCOO han assegurat en el seu comunicat conjunt que la taula de diàleg suposa el "retorn a la política després de la judicialització del conflicte". 

Els sindicats també han celebrat que la Diada d'aquest any se celebra en un "marc d’estabilitat política, amb un Govern constituït a Catalunya i a l’Estat". Tot i això, han reconegut que la situació del país és complicada per factors com la pandèmia o el conflicte amb l'Estat. Malgrat això, les dues formacions consideren "que una societat madura com la nostra és capaç de sortir-se'n". 

La xacra de la pandèmia 

A més, de la taula de diàleg els dos sindicats han fet especialment a l'impacte de la pandèmia a Catalunya en el seu comunicat conjunt. La UGT i CCOO han assenyalat que la crisi del coronavirus han deixat en evidència "la feblesa dels serveis públics", a la qual han atribuït anys de retallades. 

Les dues organitzacions sindicals han fet especial esment al sistema sanitari, el qual han reconegut que es troba molt afectat per les successives onades que ha viscut el país. "El sistema sanitari suporta una càrrega feixuga i l’haurà de suportar un temps llarg", han lamentat. 

En el seu comunicat han insistit a dir que calen inversions importants en el sector de forma urgent. "Aquesta ha de ser la primera prioritat dels partits parlamentaris i el Govern.", ha sentenciat. 

Precarietat juvenil 

Entre altres aspectes que les dues organitzacions sindicals han posat sobre la taula aprofitant la Diada és la precarietat juvenil. Si bé els dos sindicats han fet esment a l'augment de la precarietat i la pobresa a Catalunya, han subratllat el cas dels joves. 

La UGT i CCOO ha recordat que al país "una de cada tres persones a l’atur té menys de 29 anys". Els sindicats han remarcat la necessitat d'"oferir al jovent un model econòmic i laboral de futur, que permeti la seva emancipació digna". 

 

Imatge principal: Els secretaris generals de la UGT i CCOO, Camil Ros i Javier Pacheco, en una compareixença