La Diada arribarà a la seu de la Delegació de la Generalitat a Madrid aquest dimecres, sense que s'esperi l'assistència de cap autoritat espanyola, ni de la Comunitat de Madrid, segons ha sabut El Nacional. Sí que hi serà la consellera de Presidència i portaveu del govern, Neus Munté, que presidirà un acte on intervindrà el delegat de la Generalitat, Ferran Mascarell. S'estima una assistència a l'acte superior a la d'anys anteriors, d'almenys 200 persones. Entre elles hi haurà diputats, senadors, diplomàtics, algun lletrat del Tribunal Constitucional, magistrats del Suprem i societat civil.

La música i la cultura amenitzaran la vetllada a partir de les 19h, de la mà de l'historiador Borja de Riquer, la cantant Monica Green i el tenor Roger Reyes. No és habitual que els membres del govern espanyol assisteixin a aquest petit homenatge a l'Onze de Setembre a la capital de l'Estat. Així les coses, el glaç permanent entre Barcelona i Madrid estarà com a teló de fons de l'acte. Aquest arriba pocs dies després que Mariano Rajoy evités qualsevol resposta a la manifestació independentista o a la proposta de referèndum del president, Carles Puigdemont

Els ministres de Rajoy tampoc hi seran, mentre exigeixen incredulitat cap al procés. El titular de Justícia en funcions, Rafael Catalá, ha dit que el suport social de l'independentisme no sembla que estigui creixent. Altres dels seus companys van afirmar en privat que l'efecte visual d'una Diada descentralitzada podia generar més aforament del real. El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, va lamentar que, per bé que hi havia menys ciutadans, "qualsevol que sigui el nombre, sempre serà excessiu quan es tracta de trencar la unitat d'Espanya".

No està d'acord amb la deriva de Rajoy de posar-se de perfil, el líder de Ciutadans, Albert Rivera. Rivera va advertir el govern del Partit Popular de no subestimar la mobilització de la Diada. Segons Rivera, hi ha una "fractura, on milers i milers de persones pensen d'una manera que passa per trencar Espanya i sortir de la Unió Europea i no es pot minimitzar, malgrat que no es comparteixi", va dir en al·lusió a "les declaracions d'alguns". Ciutadans insisteix a oferir una agenda de reformes per tal d'aplacar l'independentisme, a més d'actuar-hi judicialment, mentre altres autoritats giren la cara.