Mariano Rajoy desoeix ciutadania i oposició guardant silenci sobre els dos principals fronts oberts de l'Executiu en funcions que presideix. L'endemà de la manifestació a Catalunya per la Diada i els clams d'independència i pel dret a decidir, Rajoy ha obviat el tema durant la reunió del seu grup parlamentari al Congrés. El líder del PP ha ignorat novament pronunciar-se sobre si el ministre d'Economia, Luis de Guindos, explicaria en sessió plenària el cas Soria. En el seu discurs, el president en funcions s'ha centrat en la governabilitat i ha acusat Pedro Sánchez del bloqueig polític i econòmic, que, assegura, "passarà factura". 

En un discurs que ha durat gairebé 27 minuts, el cap de l'Executiu en funcions ha estalviat paraules cap al full de ruta o la darrera petició del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de convocar un referèndum amb garanties. Després d'un clam als carrers unívoc, fonts de Moncloa asseguren entre passadissos que els organitzadors havien descentralitzat la Diada per evitar que es notés "la davallada de gent". Tanmateix, ni una paraula ha dedicat el president espanyol en obert, l'endemà de l'Onze de Setembre, mentre els seus ministres ho feien a les ràdios i televisions.

El gallec ha centrat tota la compareixença en obert a declarar el secretari general socialista com el culpable que Espanya no tingui pressupostos. "Ja no els podrem aprovar aquest any, el termini era l'1 d'octubre", ha afirmat el president en funcions, assumint les conseqüències que això podria generar per a "milions d'espanyols i els ens territorials". El líder del PP ha assegurat que s'havien demanat informes per estudiar totes les fórmules jurídiques i mirar de minimitzar els costos derivats, tot i que ha advertit que no era "gratuïta" la situació del creixement del 3% a l'Estat.

Rajoy ha mantingut un to poc amistós cap a Sánchez, tot advertint que era la seva responsabilitat que Espanya camini cap a terceres eleccions. "No hi ha alternativa, ni viable, ni raonable. Manca d’arguments per mantenir el bloqueig", ha sentenciat. El gallec desmunta la postura del candidat socialista, afirmant que l'entesa entre PSOE, Ciutadans i Podemos no semblava que hagués de prosperar, com tampoc amb els independentistes. "Això aniria en contra de l'ideari dels socialistes", ha dit sense fer cap al·lusió al clam de la Diada. 

El líder popular no cessa en la voluntat de governar i considera el pacte amb Ciutadans plenament vigent i "molt positiu", malgrat que Albert Rivera afirmés que tornaria a entrar en vigor si hi havia un candidat viable del PP per a la investidura. "Nosaltres seguirem defensant el nostre dret a governar. Tenim el suport de milions d’espanyols, tenim responsabilitat com força política", ha assegurat. La possibilitat que Rajoy torni a intentar la investidura després de les eleccions basques i gallegues ha quedat en l'aire, quan ha acusat Sánchez d'esperar aleshores per moure fitxa. "Estic preparat per tornar-ho a intentar", ha dit.