Les migracions s’han convertit en el fil conductor de l’acte institucional que s’ha celebrat la nit d'aquest dissabte, vigília de la Diada Nacional de l'Onze de Setembre a l’esplanada del Born. L'acte s’ha obert amb la tradicional hissada de la senyera i s'ha tancat amb el cant dels Segadors i amb crits d'independència per part del públic i les autoritats assistents.

Ha estat un acte accidentat arran la pluja que ha obligat a interrompre en dues ocasions l’espectacle quan estava a punt de començar. Des de l’escenari s’ha explicat que les peces musicals s’interpretaven amb instruments molt delicats, alguns del segle XVII, que no es podien exposar a la pluja. 

El president, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, han esperat dins del Born que acabés la pluja per poder passar revista a la formació de gala dels Mossos d’Esquadra. 

La hissada de la senyera mentre la Camerata 432, el grup resident de l’ESMUC, la Coral Antiga i el Cor Sant Esteve de Castellar del Vallès interpretava el Cant de la Senyera ha marcat el començament de l’acte amb més de tres quarts d’hora de retard.

Absència de C's i el PP

El govern en ple, els expresidents Artur Mas i José Montilla, i els expresidents del Parlament, Núria de Gispert, Ernest Benach i Joan Rigol, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, entre altres autoritats, seguien l’acte des de la primera fila. Els responsables dels grups de JxSí, Catalunya Sí que es Pot, PSC i la cuparie Mireia Boya, encapçalaven la representació dels grups del Parlament presents. No hi han participat membres de C's ni tampoc del PP.

Les actuacions

Els actors Carme Elies, Pep Munné, Pol Planes i Mireia Illamola s’han encarregat de conduir l’acte i de les diferents lectures que han començat amb un text de Nelly Sachs amb què s’ha evocat l’Illa d’Ellis.

A mesura que avançaven les diferents peces previstes, les batucades i timbals que es dirigien al Fossar de les Moreres s’anaven mesclant amb les actuacions. Abans de començar ha estat La Coronela, seguida d’una marxa de torxes en memòria de les víctimes del setge a Barcelona del 1714.