Ciutadans celebrarà un acte propi per la Diada que busca ser alternativa als actes institucionals i a les manifestacions independentistes. Segons ha anunciat la mateixa formació a través d'un comunicat, l'acte pretén desmuntar "el mite nacionalista" tal com indica el mateix títol.

Des de la formació taronja volen denunciar "el segrest de la festivitat autonòmica per part del nacionalisme", que l'ha convertit en "una jornada d'exclusió, odi i atac a Espanya". "Des de Ciutadans advoquem per una festa de tots els catalans, una Diada de veritat el 23 d'abril: Sant Jordi", ha recordat el portaveu taronja, Nacho Martín Blanco.

 

L'esdeveniment tindrà lloc a la Vila Olímpica a partir de les 11:30h i comptarà amb la participació del president de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, la presidenta del grup municipal a l'Ajuntament de Barcelona, Luz Guilarte, i de l'historiador unionosta Jordi Canal. A més, assistiran altres diputats i càrrecs de la formació taronja.

D'aquesta manera, Ciutadans recupera un acte propi després d'haver fet l'últim el 2018. El 2019 la formació va convocar una atenció als mitjans a càrrec de l'aleshores portaveu Lorena Roldán mentre que l'any passar es van limitar a difondre un vídeo de Carrizosa des de l'hemicicle del Parlament.

En roda de premsa des de la mateixa Cambra, el mateix Carrizosa ha denunciat els "ritus que es produeixen de fort contingut nacionalista cada any" i que, al seu parer, "serveixen per perpetuar la memòria d'esdeveniments que s'han narrat de forma distorsionada i per formar un sentiment nacionalista en la població". Per això, ha justificat que el seu partit no hagi acudit mai als actes de la Diada.

Plens del 6 i 7 de setembre

El líder taronja també ha volgut recordar que es compleixen 4 anys dels plens del 6 i 7 de setembre del 2017, quan es va celebrar el ple del Parlament en el qual es van aprovar les denominades 'lleis de desconnexió', i ha assegurat que "allò segueix vigent, i aquestes persones continuen influint en política i enriquint-se a costa de trepitjar els drets dels catalans".

Carrizosa també ha aprofitat per celebrar que el TSJC hagi imposat que les proves de selectivitat s'ofereixin en català, castellà i aranès, en lloc de fer-se de manera predeterminada en català com es feia fins ara.

Preguntat pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), ha titllat de "vergonya que en els últims 36 anys aquest òrgan s'hagi repartit entre els partits" i ha urgit al PSOE i al PP a posar-se d'acord amb Cs i pactar en poques setmanes la reforma de l'elecció dels membres del CGPJ, perquè segons ell tenen prou vots per fer-ho.

 

Imatge principal: el líder de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, en un ple / Foto: Sergi Alcàzar