Centenars d'independentistes s'han reunit un any més al Fossar de les Moreres per fer ofrenes als "màrtirs" del setge de Barcelona de 1714. Un acte que enguany s'ha convertit en un homenatge també als presos polítics i als exiliats. Durant la vetlla de la Diada, els partits independentistes -ERC, JxCat i el PDeCAT- han aprofitat per recordar la "ignominiosa" situació que pateixen els líders sobiranistes processats per l'1-O i també per fer un avís a Madrid: els independentistes no es rendiran malgrat la repressió

Els grans protagonistes de l'acte d'aquest dilluns a la nit han estat, de fet, aquells que no hi eren: els presos i els exiliats. No només per les múltiples paraules de record i homenatge que els han dedicat els seus companys, sinó també pels missatges que han fet arribar des de la presó. Així, el president de JxCat, Jordi Sànchez, ha assegurat a través d'una carta que “el judici serà un moment únic per denunciar totes les mentides de l’estat i les vulneracions dels drets" i també que "serà el moment per proclamar amb veu clara i alta que mai renunciarem al dret d’autodeterminació i al ser un estat independent en forma de república". "Guanyarem", ha assegurat. 

Diana Riba Fossar Moreres

També ha participat en l'acte l'esposa del conseller Raül Romeva, Diana Riba, qui ha volgut donar les gràcies a totes les persones que donen "veu" als presos i ha assegurat que "malgrat les dificultats, ens en sortirem". A més, el candidat a l'alcaldia de Barcelona per ERC, Alfred Bosch, que aquesta tarda ha estat al centre penitenciari de Lledoners, ha assegurat  que els presos polítics li han dit que no es rendeixen i que no hi haurà "renúncies". 

Aquest és el primer 11-S després de l'1-O i dels empresonaments i exilis consecutius, i així ho han volgut recordar una vegada i una altra els diferents grups. En aquest sentit, la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha assegurat que "l’1-O vam votar com sempre i vam guanyar com mai" i que" no permetrem que el patiment de presos i exiliats sigui en va". També ha defensat que "som una nació que trempa ànsies de llibertat" i que "sense desobediència, quan cal, no hi ha esperança". 

Fossar de les Moreres PDeCAT

Per altra banda, el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, ha recordat que aquest "és l’11-S de la presó, l’exili i la vergonya” i ha defensat que "no ens faran callar". "Que s'ho treguin del cap", ha reivindicat, tot demanant a la ciutadania que acudeixi a la manifestació d'aquest dimarts perquè "el món ens comptarà". "Hem de ser més que mai", ha reclamat des del Fossar. 

També per part del PDeCat, la candidata a l'alcaldia de Barcelona, Neus Munté, ha assegurat que no hi haurà "cap renúncia" ni "rendició" i ha defensat que "la nostra voluntat és més ferma que mai". També ha demanat unitat perquè ha assegurat que "serem més imparables si anem junts". 

També Reagruament ha participat a l'ofrena al Fossar que ha cridat proclames positives pel futur independentista i ha demanat una assitència massiva a la manifestació d'aquest dimarts que tindrà lloc a l'avinguda Diagonal de Barcelona a les 17.14h.