Després de més de tres anys a presó, els presos polítics han celebrat la seva primera Diada en llibertat. Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Oriol Junqueras i Raül Romeva han gaudit dels actes de l'11 de setembre al carrer després d'haver estat indultats al juny.

Tot i això, troben a faltar els exiliats. "No oblidem en Carles (Puigdemont), la Marta (Rovira), l'Anna (Gabriel), el Toni (Comín), el Lluís (Puig) i la Clara (Ponsatí)", ha dit Cuixart a les xarxes socials. A l'homenatge a Rafael Casanova, el president d'Òmnium Cultural ha remarcat que les manifestacions de la jornada han de servir per reclamar una llei d'amnistia que funcioni com a "punt de partida per poder iniciar una negociació amb l'estat espanyol".

TUIT Jordi Cuixart Diada 2021

"Hem de reivindicar una vegada més que no estem en una situació de normalitat, ans el contrari", ha recordat Cuixart. I per això ha advertit que els independentistes no defalliran "fins a aconseguir la tornada dels exiliats i la fi de la repressió". 

Sense fer una referència explícita a les persones exiliades, Sánchez també fet una crida a "la mobilització i la determinació per guanyar la llibertat". Així mateix, ha demanat una "resolució democràtica del conflicte", tot després de participar en l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova.

Durant l'homenatge d'aquest dissabte al matí, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha celebrat que aquest 11 de setembre és el primer "sense presos polítics" després de tres anys, "però amb exiliats i represaliats". Aleshores, ha animat els catalans a participar en els actes de la jornada per reclamar "un país lliure i en plenitud, sense repressió".

El líder d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha reivindicat a les xarxes que "la república catalana és la millor eina per posar el país al servei de la gent; un país lliure, pròsper i just". 

TUIT Oriol Junqueras Diada 2021

L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell també ha celebrat "tornar a fer l'ofrena floral després de 39 mesos de presó". "Un goig", ha dit Forcadell a Twitter en la seva primera Diada en llibertat tres anys més tard.

TUIT Carme Forcadell Diada 2021

El conseller Josep Rull ha reclamat guanyar "la independència" en una jornada per recordar que "si els patriotes de 1714 s'haguessin rendit, nosaltres avui no existiríem com a nació conscient". "Perquè van ser, som. Perquè som, seran", ha afegit.

TUIT Josep Rull Diada 2021

Finalment, Joaquim Forn va mostrar la seva felicitat el divendres a la nit després de poder participar en la seva primera marxa de torxes després dels indults. "Avui, després de quatre (anys), he tornat al Fossar de les Moreres amb un compromís més fort i renovat per a la independència de Catalunya", ha celebrat.

TUIT Joaquim Forn Diada 2021

Els presos polítics han passat més de tres anys a la presó i s'han perdut les Diades de 2018, 2019 i 2020. Aquesta Diada 2021 és la primera després de rebre els indults el passat mes de juny, amb els quals assolien la llibertat tot i seguir inhabilitats.

Junts amb Quim Forn, Jordi Turull i Jordi Sánchez ofrenda Casanova Diada 2021 / Carlos Baglietto

Josep Rull, Jordi Sánchez i Joaquim Forn a l'ofrena floral / Carlos Baglietto

A la reivindicació d'aquesta jornada no ha faltat el president del FC Barcelona, Joan Laporta, que ha reclamat que el president Carles Puigdemont i "els exiliats puguin tornar" a Catalunya. Alhora, ha demanat la fi de les causes contra els independentistes.

 

Imatge principal: Carme Forcadell i Oriol Junqueras a l'homenatge de Rafael Casanova / Carlos Baglietto