Clar i contundent missatge del cantautor Lluís Llach aquesta Diada 2019 des de la manifestació organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana. En una intervenció reservada perquè prenguessin la paraula diversos representants de la societat civil, Llach ha advertit: "És hora d'arremangar-nos i fer política col·lectivament. Només així tindrem l'Estat que desitgem".

Entre crits de "Fora el Borbó", Llach ha recordat Joan Fuster per assegurar que "la política, o la fas, o te la fan". "No ens fa por l'autocrítica. Només la força de totes i tots ens permetrà decidir qui volem fer i què volem fer", ha assegurat. "Fem allò que l'Estat no espera. Construïm. Omplim de contingut la Catalunya que vindrà", ha instat.

Llach ha apuntat que "es feia difícil pensar que després de l'octubre del 17 veuríem els jutges fent de policies, els policies de jutges i els polítics dictant sentències". El cantautor també ha volgut dirigir un missatge a l'estat espanyol: "Mai no renunciarem al dret de viure i escriure la nostra història pròpia".

Per la seva banda, l'artista Francesc Ribera Titot ha afirmat que "els carrers plens sempre han estat símbol de canvis. La diversitat mai no ha estat impediment per avançar". També ha afegit que "l'1-O, el 3-O i totes les vagues que hem fet són el camí cap a la independència".

Entre els ponents també hi havia Isona Passola, presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, qui ha reivindicat "un Estat pel cinema català" i "la unitat estratègica per fer front a una de les situacions més difícils a què ens hem enfrontat mai".  

Carme Sansa, una de les impulsores de la consulta popular sobre la independència celebrada a Arenys de Munt el 2010, ha assegurat: "Deu anys després, la consulta ha assolit el seu objectiu polític, que era traslladar l'autodeterminació a les institucions, i que va culminar amb l'1-O".