Milers de persones s'han manifestat aquesta Diada a la tarda pel centre de Barcelona convocades per l'esquerra independentista amb el lema 'Organitzem el poder popular. Cap a la independència no hi ha dreceres', reivindicant l'organització de les bases independentistes per aconseguir la secessió de forma efectiva mitjançant la desobediència.

A més, han reivindicat una societat feminista, ecologista, socialista i anticapitalista. Els manifestants han sortit poc abans de les 7 de la tarda de la plaça Urquinaona, han passat pel carrer Trafalgar, el passeig Lluís Companys i el carrer Comerç, per acabar davant del Mercat del Born, on s'ha fet l'acte polític.

Posteriorment, un grup de joves encaputxats ha cremat una imatge del rei Felip VI i una altra del president francès, Emmanuel Macron. L'episodi s'ha produït al Passeig Lluís Companys davant la seu del Síndic de Greuges.

Aquesta crema de fotografies s'ha produït després que aquest matí l'organització juvenil Arran hagi fet el mateix davant la catedral de Barcelona amb diverses capses de cartró en les quals hi havia enganxades imatges que consideren representatives del "règim del 78" com la Família Reial i el Poder Judicial.

Retrets al Govern

A l'inici de l'acte s'ha escoltat una gravació d'àudio de l'exdiputada cupaire Anna Gabriel, que ha reclamat autocrítica i ha criticat indirectament sobretot ERC i JxCat, a qui ha demanat que diguin la veritat i que facin allò que diuen en públic en comptes d'ajudar a assentar les bases "del règim del 78".

Gabriel ha dit que "no hi ha dreceres" cap a la independència, sinó només treball i organització populars, i ha instat la ciutadania a lluitar contra "l'exepcionalitat" de la pobresa, els refugiats, els represaliats polítics, el masclisme i la destrucció del medi ambient. En resum, ha demanat "menys capitalisme i més solidaritat, feminisme, socialisme i ecologisme".

mani esquerra independentista diada 2019 - acn

La diputada de la CUP al Parlament Natàlia Sànchez, la portaveu d'Arran, Núria Martí, i la del SEPC, Laia Casas, han criticat també la "reculada del Govern" i l'acceptació de la repressió política per part d'ERC i JxCat. Segons l'esquerra independentista, "sense desobediència no hi ha independència", i asseguren que l'1-O es va poder dur a terme gràcies a "l'autoorganització". De fet, han dit que "amb l'estat no s'hi pacta, a l'estat se'l combat" i que cal "trencar el tauler de negociació" i aconseguir una amnistia a tots els polítics presos i exiliats.

"Ens cal construir més poder popular", no només per aconseguir la independència, sinó també per lluitar contra el racisme, el feixisme i el capitalisme en general. Així mateix, han criticat l'anomenada 'Llei Aragonès', l'increment de taxes universitàries, els Mossos d'Esquadra i projectes urbanístics com el Castor, l'allargament de l'autopista C-32, els Jocs Olímpics d'Hivern, els creuers als ports de Barcelona i Palma o el BCN World.

Durant l'acte hi ha hagut l'actuació musical de Ca la Bruixa, Estrela Roja de Benimaclet, la Muixeranga de Barcelona i la intervenció de representants del grup de treball contra els Jocs Olímpics d'Hivern al Pirineu, el Sindicat de Barri del Raval, el sindicat COS i la plataforma pel dret universal a l'avortament a Catalunya. També s'ha escoltat una gravació sonora d'Adrià Carrasco, dels CDR, exiliat a Brussel·les, que ha reivindicat la continuïtat de la lluita independentista i ha reclamat la seva absolució.