"Aquí ningú renuncia, ningú deserta, hem nascut per guanyar la independència del nostre país". Així ho ha assegurat el president adjunt d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, davant unes 500 persones, bàsicament militants del partit, que s’han aplegat al parc Joan Miró de Barcelona per fer un dinar conjunt abans d'assistir a la manifestació de la Diada. 

Aragonès ha reivindicat així el paper dels republicans en el camí cap a la independència, en un discurs on també ha apostat per ser "més" per guanyar l'Estat i ha assegurat que per fer-ho l'únic camí és fer un "tsunami democràtic". Pel que fa a la resposta a la sentència, Aragonès ha defensat que l'independentisme respondrà als "carrers, a les institucions i on calgui" i ha avisat el govern espanyol: "Que n'aprenguin, aquí no hem vingut a renunciar, ni tan sols a resistir, hem vingut a guanyar". 

En l'acte també ha intervingut la secretària general del partit, Marta Rovira, que, en un vídeo enviat des de l'exili a Ginebra, ha assegurat que estan "determinats a arribar fins al final" i que l'"únic camí possible és el de la república". "Ens haurem de torna a aixecar quan surti la sentència", ha afegit en aquest sentit. També el president del Parlament, Roger Torrent, i la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, han llençat un missatge de resistència davant la "repressió" i a l'espera de la sentència i han assegurat que no "callaran".

Rufián avisa PSOE i Podemos

Per altra banda, el cap visible d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, ha estat l'encarregat de llançar un missatge en clau de política espanyola. En aquest punt, ha recordat les paraules del president Pedro Sánchez dient que la Diada ha de ser de tots, i li ha contestat: "Tens raó, Pedro, falten els presos, per la teva vergonya". També ha llançat un missatge a Podemos: "Que t’humiliïn no és que no et donin un ministeri, és que et fiquin a la presó".

Finalment, el líder dels republicans a Barcelona, Ernest Maragall, ha assegurat que "malgrat la repressió" i amb tot en "contra", els independentistes demostraran aquesta Diada que "no podran" amb ells. En aquest sentit, ha defensat que esperaven el moviment "dividit i afeblit", però que aquest 11 de setembre serà un dia d"'afirmació i victòria" i es farà "història un altre cop".