Són molts els dirigents nacionalistes d'altres països del món que cada any viatgen a Barcelona per celebrar la Diada Nacional de Catalunya. I un d'ells és el fundador de l'Assemblea Nacional Andalusa (ANA), Pedro Ignacio Altamirano, qui ha llançat una sèrie de reflexions a l'independentisme català en una intervenció a l'espai que l'ANC ha reservat per la campanya Eines de País.

"Com podeu estar esperant la sentència d'un estat opressor?", ha preguntat Altamirano. "Com es pot esperar una sentència d'un judici injust i il·legal. No es pot esperar res perquè no es pot negociar res amb l'Estat espanyol", ha respost ell mateix. Segons el dirigent andalusista, l'Estat espanyol no regala res i, en aquest sentit, ha avançat que no alliberaran els presos polítics. "Ho porten a l'ADN", ha sentenciat.

El líder de l'ANA ha apel·lat els catalans a "seguir en la lluita junts". "La petició més important de totes als catalans és que no dubteu un segon més", ha insistit. A més, Altamirano ha apuntat que necessiten que Catalunya sigui independent "perquè després vindrem molts més".

Altamirano ha conclòs fent un repàs de les últimes colònies espanyoles.  "Totes les independències que s'han aconseguit de l'Estat espanyol han estat amb guerres, sang i patiment o amb 'pasta'", ha explicat en referència a Guinea o Florida.