El director general de la Policia Nacional, Francisco Pardo, ha defensat aquest dilluns a Barcelona que la democràcia és ''respectar i respectar la llei''. Ha afegit que sense llei no hi ha ''ni democràcia, ni pau, ni convivència", i que la llibertat "no és fer el que es vol sinó el que s'ha de fer''. Amb aquestes paraules, Pardo ha agraït la feina dels agents de la Policia Nacional a Catalunya en ''temps d'incertesa'' en què molts ''aspiren més al xoc que a la convivència''. En la seva intervenció, la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha destacat que la presència dels comandaments del Departament d'Interior a l'acte és una demostració ''fefaent'' de la ''bona feina de col·laboració''.

Pardo ha destacat que amb la seva presència a Catalunya, la Policia Nacional té ''la capacitat'' de ''salvaguardar'' l'estat de dret i el compliment de la llei, com a garantia de protecció de la llibertat i la igualtat. Per això, ha destacat viure temps ''d'incertesa'' i ha lamentat que molts ''busquin més la victòria que la veritat, aspirin més al xoc que a la convivència'' o que ''l'acció venci la reflexió''. Ha fet una crida al diàleg i a ''l'escolta'' i ha demanat no utilitzar les paraules com a ''armes per ferir, sinó per unir''. El director general de la Policia Nacional ha defensat que la institució, que ha dit que és una de les més ben valorades de l'Estat, ha contribuït a crear un ''país avançat i modern'' i ''amb seguretat'' que possibiliten ''el progrés i la convivència''.

Durant la celebració del Dia de la Policia Nacional, doncs, Pardo ha fet ús de múltiples metàfores per parlar de la situació actual i acabat amb la frase: ''Havent durat molt el mal (els problemes), el bé (les solucions), ja és a prop''.

Pardo ha fet aquestes declaracions com a cloenda del Dia de la Policia Nacional, ja que la delegada del govern espanyol ha demanat saltar-se el protocol per cedir-li la darrera paraula. Pardo s'ha alegrat que Cunillera acceptés el repte de la delegació del govern espanyol i deixés de ''restaurar mobles per recompondre la convivència a Catalunya'', una convivència, ha afegit, ''tan important per tota la societat''.

Per la seva banda, Cunillera ha defensat que és bo que ''per sobre de l'uniforme'' els agents demostrin que els guia ''un únic sentit, el de servei als ciutadans''. Cunillera ha pronunciat aquestes paraules davant dels representants del Departament d'Interior, Brauli Duart, i el director dels Mossos, Eduard Sallent, així com el regidor de Seguretat, Albert Batlle, entre d'altres. La delegada ha destacat la fortalesa del cos de la policia espanyola i la seva tasca en un ''país plural, ple de riquesa lingüística i cultural''. Ha defensat també el concepte de ''seguretat integral'' pel qual aquesta col·laboració entre els diferents cossos és necessària.