Mariano Rajoy descarta intervenir en la moció de censura que li ha presentat Unidos Podemos, on el líder del partit lila, Pablo Iglesias, es presenta com a candidat la presidència del govern espanyol. El Ple ha estat fixat per la presidenta del Congrés, Ana Pastor, el pròxim 13 de juny, de manera que es debatrà abans del Congrés del PSOE, que tindrà lloc els dies 17 i 18 de juny enmig d'un clima d'intent de reunificació del partit, després que Pedro Sánchez recuperés la secretaria general

"Jo replicar? Jo mai li replico a ningú", ha dit als passadissos del Senat preguntat si ell seria l'encarregat de replicar Iglesias. Rajoy ha fet broma que la moció de censura cauria en dimarts 13, motiu pel qual ha lloat el "bon humor" de la presidenta del Congrés. Segons fonts parlamentàries, es vol intentar que siguin el portaveu del Partit Popular, Rafa Hernando, així com la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, els qui defensin el seu cap durant la sessió al Congrés.

Pastor ho ha anunciat després de consultar els portaveu parlamentaris, als quals també ha informat que aquest mateix dimarts La Mesa de Congrés ha admès a tràmit la iniciativa d'Unidos Podemos i ha obert un termini de dos dies perquè es puguin presentar mocions alternatives amb altres candidats i programes. Al llarg de la campanya de primàries Sánchez no va descartar presentar-ne una de pròpia, tot i que sí que va afirmar que no donaria suport a la d'Iglesias perquè el seu partit té més diputats.

D'aquesta manera, Podemos torna a posar contra les cordes el nou secretari general perquè es retrati sobre el seu posicionament. La voluntat és de mantenir la moció de censura, però estan disposats a retirar-la si el nou líder socialista en presenta una de pròpia –com Iglesias va dir a Sánchez en una trucada. Segons fonts de la formació lila consultades per El Nacional, volen deixar-li marge perquè es reincorpori, tot i que diuen veure manca de voluntat al PSOE per secundar-la. 

Amb qui sí han obert una via de negociació és amb el PDeCAT, després de la trobada que va mantenir aquest dilluns Iglesias amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el diputat Carles Campuzano, i el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, amb motiu de l'acte del govern català a Madrid. Tots quatre van acordar impulsar una comissió bilateral entre totes dues formacions sobre la moció de censura, per bé que no han fixat de quina forma concretaran aquests treballs.

Ara bé, fonts dels demòcrates consultades per aquest diari manifesten sorpresa perquè en la moció no es parla de referèndum, sinó de dret a decidir, fet que valoren com a "molt tebi". Això no els va passar per alt, tot i que Campuzano va afirmar que qualsevol suport dels demòcrates estaria supeditat a un referèndum. Iglesias, al seu torn, va al·ludir a un referèndum "vinculant i amb garanties" i no va opinar sobre si secundaria un d'unilateral, davant la negativa de l'Estat a pactar-lo.

Perquè la moció prosperi seria essencial la majoria de diputats de la cambra perquè a Espanya aquesta figura és constructiva. És a dir, que perquè tiri endavant és necessari el suport a un candidat alternatiu i el seu programa. En l'any en què es va allargar la ingovernabilitat a l'Estat això no va ser possible perquè Sánchez no va aconseguir aleshores que Podemos s'abstingués en el seu pacte amb Ciudadanos, com tampoc d'articular una entesa amb els independentistes i la formació lila. 

Els podemites ho tindran difícil, ja que només tenen el suport explícit de Compromís i ERC. El portaveu Joan Tardà així ho ha manifestat, tot i que ha demanat suport explícit per al referèndum a l'esquerra espanyola. Per la seva banda, el PNB té un acord per aprovar els pressupostos a Rajoy, així com també Ciutadans, cosa que dificulta l'entesa. El líder jeltzale, Aitor Esteban, ha recordat que cal una majoria sòlida perquè prosperi i pensa que actualment no hi és. 

Acte a Madrid

El grup parlamentari d'Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea va presentar divendres passat la moció de censura anunciada contra el govern de Mariano Rajoy, dos dies abans de les primàries del PSOE, i el dissabte van fer una concentració al carrer. Iglesias; la portaveu del grup, Irene Montero; els portaveus d'En Comú Podem, Xavier Doménech, i de En Marea, Antón Gómez-Reino, i el coordinador federal d'IU, Alberto Garzón, van ser-ne els encarregats.