Dos detinguts durant les protestes postsentència, que finalment han quedat absolts, han anunciat que presentaran una querella contra els Mossos d'Esquadra per delictes contra la integritat moral, lesions i denúncia falsa. Així ho han anunciat en un comunicat Alerta SolidàriaSolidaritat Perifèrica, després de confirmar que la sentència del Jutjat Penal número 13 de Barcelona que declara l'absolució dels manifestants ha esdevingut ferma.

Segons expliquen, aquesta absolució els permet ara presentar una querella contra l'agent de la policia catalana que "va llançar-se violentament sobre" un dels manifestants i una altra contra els agents que "van confeccionar l'atestat policial dels fets falsejant la realitat per obtenir la condemna contra els detinguts".

Els fets es van produir el 16 d'octubre, dos dies després que es fes pública la sentència contra els presos polítics, al barri barceloní d'Horta. En acabar una contramanifestació independentista que protestava contra un acte unionista, els Mossos van detenir dues persones després de dispersar la concentració a cops de porra, segons denuncien les organitzacions. I "molts" manifestants "van patir contusions i ferides" i un va anar a urgències, afegeixen.

Sobre l'agent que es va llançar "violentament" sobre un manifestant, les entitats denuncien que els vídeos del judici han demostrat que el policia es van llençar sobre ell quan aquest "protestava pacíficament". També afirmen que les detencions es van produir "per l'esquena quan la manifestació finalitzava".

"Passen a l'atac"

Així doncs, les entitats reivindiquen que "passen a l'atac" presentant la querella contra els agents implicats. "Actuem contra aquestes pràctiques malauradament força habituals en la confecció dels atestats per part dels Mossos d'Esquadra contra manifestacions antifeixistes, que situen les represaliades en una absoluta posició d'indefensió quan no poden gaudir de proves gràfiques que demostrin les falses acusacions i manca de neutralitat dels cossos policials", reivindiquen.

Cal tenir en compte que en el judici en què els detinguts han quedat absolts, la Generalitat es va intentar personar com a acusació particular, però finalment no ho va aconseguir en quedar-se fora del termini. La Fiscalia, per la seva banda, demanava dos anys i quatre mesos de presó per a cadascun dels encausats per atemptat contra l'autoritat i desordres públics.