Continua la repressió contra activistes independentistes. Aquest matí els Mossos d'Esquadra estan realitzant diverses detencions -n'hi ha previstes fins a 12- contra els encausats pel tall de la Jonquera, després que s'hagin negat fins a cinc cops a presentar-se al jutjat. Les detencions s'estan duent a terme des d'aquest matí, segons ha pogut saber ElNacional.cat, i el migdia els agents ja havien detingut a quatre activistes, entre ells un regidor de la CUP.

Tot plegat arriba després d'un canvi al jutjat número 4 de Figueres, que és qui porta la investigació. A finals de gener el magistrat Antonio Coscia Requena va ocupar el jutjat i va decidir citar de nou a 14 dels investigats. Ara el jutjat de Figueres ha ordenat la detenció de 12 investigats perquè en el cas dels altres dos no van poder fer la darrera citació, ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en un comunicat.

Entre els encausats que no havien comparegut al jutjat hi ha veïns d'Amposta, Caldes de Malavella, Campdevànol, l'Escala, Manresa, Montmelús, Navarcles, Sant Pere de Riudebitlles i Valls.

En total, en la investigació per aquest cas, que va ser una protesta de Tsunami Democràtic l'11 i 12 de novembre del 2019, hi ha gairebé 200 persones acusades de participar en la mobilització arran de la sentència contra els líders independentistes catalans. L'atestat policial inclou denúncies dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil amb les identificacions d'aquestes persones en el tall a la frontera. 

Com va ser el tall a La Jonquera?

Després de la protesta a l'aeroport, Tsunami Democràtic va cridar a la mobilització a l'AP-7, a l'altura de la Jonquera. La intenció era tallar la frontera per visibilitzar el rebuig a la sentència, i així es va fer durant els dies 11 i 12 de novembre de 2019. El tall de seguida va comptar amb la presència policial, i van acabar desallotjant els manifestants. Mentre evacuaven els allà presents, van identificar-los. 

En l'atestat policial es remarca que la majoria dels acusats portaven les pancartes de Tsunami Democràtic enganxades als cotxes. L'única prova de càrrec que tenen per demostrar que realment anaven a fer el tall és que en molts dels vehicles van trobar mantes, sacs de dormir, coixins, bosses amb menjar i taules i cadires d'acampada. Tot amb l'intent d'adjudicar-los l'autoria de la convocatòria i la pertinença al Tsunami.

Un dels atestats dels Mossos destaca que Tsunami Democràtic és un moviment "caracteritzat per l'absència de persones visibles al capdavant de la ciutadania". Entre els acusats hi ha regidors de la CUP de diferents municipis de Catalunya.

Des del 2020, les ben bé 200 persones han estat citades a declarar, en alguns casos primer davant de la Guàrdia Civil. L'estratègia de gran part dels encausats ha sigut acollir-se al dret de no declarar, tot i que també n'hi ha 14 que han decidit no presentar-se al jutjat tot i estar citats. És a ells a qui ara es vol detenir.