El president de VOX Madrid, Nacho Mínguez, va ser detingut ahir a la tarda quan es disposava a travessar la frontera cap a Espanya des de territori gibraltareny després d’haver desplegat una “rojigualda” de dimensions gegantines. Mínguez ha passat la nit en dependències policials de la colònia britànica i segueix arrestat pendent de si li imputen un delicte d’ordre públic.

La bandera espanyola, de 18x11 metres, va romandre durant 20 minuts a la cara nord del penyal fins que la Royal Police la va albirar i decidís retirar-la. Amb tot, l’autoria de “la fita”, tal com ha estat qualificada per membres de VOX, no recau exclusivament en Mínguez. Diversos membres del partit liderat per Santiago Abascal han participat en l’operació, entre ells Javier Ortega, el secretari general de l’organització. Les autoritats gibraltarenyes mantenen contra Ortega una ordre de cerca i captura, concretament des que va retirar un bloc de formigó que Gibraltar va col·locar en aigües espanyoles, i va creuar nadant els tres kilòmetres que separen la Línea de la Concepción de Gibraltar. 

La maniobra de campanya ha estat aplaudida per VOX, que ha volgut reivindicar que “mai cessarà fins a recuperar la plena sobirania espanyola del Penyal”. Així mateix, el partit d’ultradreta ha exigit la immediata alliberació de Mínguez, ja que considera que “no és delicte desplegar la bandera d’Espanya en sòl espanyol ni europeu”. Abascal ha celebrat la missió a les xarxes socials compartint un vídeo de l’operació: