Agents de la Guàrdia Civil han detingut a primera hora d’aquest matí el subdelegat del govern espanyol al País Valencià, el socialista Rafael Rubio, i a l’ex-tinent d’alcalde de l’Ajuntament de València i mà dreta de Rita Barberá, Alfonso Grau, per la seva presumpta implicació en una trama de corrupció urbanística. Tots dos haurien cobrat comissions a canvi d’adjudicacions immobiliàries. Rubio ha estat destituït poc després de la seva detenció.

Juntament amb ells també s’han detingut altres onze persones, entre elles el constructor Jaime María Febrer, i una de les filles d’Alfonso Grau. Les detencions s’han dut a terme en una operació simultània a València, Alacant, Madrid i Tomelloso (Ciutat Real) en el marc de l’operació Azud.

Cobrament de comissions

La Guàrdia Civil i la Fiscalia Anticorrupció investiguen una trama de cobrament de comissions a contractistes de l’Ajuntament de València en l’etapa de Rita Barberá. En la primera fase d’aquesta operació es va intervenir documentació que han portat a les detencions d’avui. El principal investigat és el cunyat de Barberà, José María Corbín, qui va ser detingut l'abril de 2019. També figuren com investigats la dona d'aquest i germana de l'exalcaldesa, Asunción Barberá, i les seves tres filles.

Exvicealcalde de València Alfonso Grau Europa Press

La mà dreta de Rita Barberà, Alfonso Grau / EP

S’investiga el pagament de comissions, en metàl·lic i en espècie, per part de constructores per aconseguir l’adquisició o el dret de construcció en terrenys de titularitat municipal per part de l’empresari Jaime María Febrer entre el 2007 i el 2010. El constructor, segons informa el rotatiu Levante-EMV- , hauria abonat prop d’un milió d’euros en metàl·lic a Grau. En el cas de Rubio, que estava al capdavant del grup municipal socialista, aquest hauria rebut una quantitat inferior als 500.000 euros.

El principal investigat en aquesta causa és el cunyat de Barberá, José María Corbín, que va ser detingut l'abril de 2019. També figuren com investigats la dona d'aquest i germana de l'ex alcaldesa, Asunción Barberá, i les seves tres filles.

 

Imatge principal, Rafael Rubio, subdelegat del govern espanyol al País Valencià / EP