L'Audiència Nacional ha dictat presó preventiva per a l'escriptor i periodista turc Hamza Yalçin, de 59 anys, detingut el 3 d'agost passat a la tarda a l'aeroport del Prat arran d'una ordre de detenció internacional emesa pel govern de Turquia, amb el president, Recep Tayyip Erdogan, al capdavant.

Complint un mandat de la Interpol, es va detenir Yalçin en el moment en què l'escriptor i periodista embarcava per dirigir-se a Londres. Ara s'obre un període de 40 dies per decidir si és extraditat i, en cas afirmatiu, si és retornat a Suècia, on viu des de fa més de 30 anys, o enviat a Turquia, on s'afegiria a una llista de 200 periodistes a l'espera de judici.

El periodista va ser acusat d'insultar Erdogan en un article publicat a la revista Focus. Per uns altres articles a la revista Odak, també l'acusen de "vincles terroristes" amb el grup d'extrema esquerra Front Revolucionari d'Alliberament Popular. Turquia hauria emès una ordre de detenció contra Yalçin el mes d'abril passat, segons l'agència privada de notícies turca Dogan. 

Yalçin viu a Suècia des del 1984, fent de professor i de redactor en cap de la revista Odak Dergisi. També ha col·laborat amb Amnistia Internacional, entre d'altres organitzacions. El Ministeri d'Exteriors suec només ha confirmat la detenció d'un ciutadà del seu país, sense especificar que es tracti de Yalçin.

Fins ara, ja han sortit veus, dins i fora de Catalunya, en contra de la detenció i es vol evitar que l'extraditin.