El PSOE es prepara per a les eleccions del 26-J amb un discurs parcialment renovat amb més matisos lingüístics que no pas substancials, respecte del seu projecte de reforma constitucional, i de la proposta territorial per a Catalunya. En el document Compromisos para un Sí al gobierno de cambio els socialistes fan constar el següent enunciat, on s'assenyala un polític pacte bilateral, amb qüestions que podrien ser diferenciades d'altres comunitats, com ha sabut El Nacional.

A través de converses amb el govern a l'ombra del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que s'ha reunit aquest dilluns a Madrid, aquest diari ha sabut que s'ha decidit fer aquest apunt per demostrar la seva sensibilitat amb la qüestió catalana i "donar-li un relleu important". A un mes de les eleccions, Ferraz intenta frenar la caiguda en les enquestes a Catalunya, i donar visibilitat a la funció de Meritxell Batet com a cap de llista del PSC pel 26-J i ministrable en afers territorials.

Les fonts consultades indiquen que les ponències i reunions sectorials que es mantinguessin amb els representants del Govern català servirien per incloure reivindicacions concretes dins de la Constitució, perquè aquesta més tard fos avalada per tots els espanyols i els ciutadans de Catalunya, com figura en el seu pla de reforma constitucional. L'objectiu també seria una reforma de l'Estatut propi, que el PSOE es comprometria a negociar.

Conscients de les crítiques que va suposar la proposta d'implementar l'Estat federal "si cal, mínimament", els socialistes han decidit aquesta vegada concretar en termini de calendari quan tindria lloc la ponència que precisi els punts a debatre, que seria en el termini de dos mesos després de la constitució del govern, amb les següents condicions:

"La reforma ha d'incloure, almenys, el reconeixement de nous drets i llibertats, la incorporació del dret europeu, la garantia constitucional dels drets socials, la salvaguarda de l'Estat de Benestar en el compliment de les obligacions d'estabilitat pressupostària".

Sobre la reforma del finançament, els socialistes també l'engegarien dos mesos una vegada format el govern, i es començaria a abordar al Consell de Política Fiscal i Financera en els següents terminis: 

"Reforma del sistema de finançament autonòmic per assegurar a les comunitats un finançament suficient, segur i estable, solidari i equitatiu, que permeti l'exercici de la seva autonomia política i asseguri un tracte just, sigui quin sigui el seu lloc de residència dels ciutadans, de manera que tinguin les mateixes oportunitats d'accedir als mateixos nivells de serveis públics essencials".

Iceta insta els barons a "no tenir por"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat als barons del PSOE que no tinguessin por davant la possibilitat que Catalunya dugués a terme un pacte bilateral amb l'Estat. "De vegades hi ha paraules que fan molta por, però en el marc de l'Estat de les autonomies hi ha espai per a la bilateralitat", ha dit Iceta, qui ha celebrat la proposta de Sánchez perquè es reconeguin definitivament "drets històrics de Catalunya".