La manifestació de l'Assemblea Nacional Catalana contra el rei Felip VI ha quedat tocada pel desplegament policial. Sota el lema 'Ni rei, ni corona. Independència', l'entitat ha convocat la ciutadania a les 15.30 hores per mostrar el seu rebuig al monarca, que s'ha desplaçat fins a Barcelona aquest dimecres amb motiu de l'acte de lliurament de despatxos als 171 integrants de la nova promoció de la carrera judicial i que se celebrarà a l'Auditori del Fòrum (com és tradició). Diversos centenars de persones s'han sumat a la concentració.

Els manifestants s'han presentat a l'indret amb senyeres, estelades i banderes de 'no rendició'. També han mostrat pancartes amb lemes de rebuig a la monarquia espanyola i contra la repressió, entre crits de 'Fora el borbó', 'Independència' i 'Catalunya no té rei'. I amb energia han fet sonar xiulets i cassoles, especialment quan la delegació de cotxes que portava Felip VI ha arribat al recinte firal, quan han pujat els decibels.

Protesta de l'ANC contra el rei Felip VI. Foto: Montse Giralt
Dolors Feliu, a la protesta / Foto: Montse Giralt

Però els manifestants ho han hagut de veure des de ben lluny. I és que, si bé la concentració s'havia convocat inicialment a la plaça d'Ernest Lluch amb la plaça de Leonardo da Vinci (a tocar de l'Auditori del Fòrum), el desplegament policial ha allunyat progressivament els manifestants fins a l'altre costat de la rotonda a la plaça de Llevant. Una forta presència dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana ha tallat alguns carrers i ha limitat el pas del tràfic.

Agents de la Brigada Mòbil, preparats amb cascs i armilla, han mantingut lluny els manifestants, que s'han vist obligats a quedar-se darrere una llarga fila de tanques. De fet, molts d'aquests han volgut manifestar el seu rebuig al rei des dels voltants de la tanca, asseguts en bancs o a la terrassa d'un bar, però la policia els ha obligat a abandonar aquests espais i manifestar-se únicament des de l'espai permès. I així han aconseguit mantenir la protesta ben lluny del rei.

 

Dolors Feliu, crítica amb la decisió policial

La mateixa presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, s'ha queixat del canvi de localització de la protesta. En declaracions als mitjans de comunicació abans de la concentració, ha dit que la decisió policial ha estat "contrària al dret de manifestació". "Volen la foto de que no hi ha protesta i donar una sensació de normalitat quan no hi és", ha denunciat. Però també ha recordat la recent manifestació contra la cimera hispanofrancesa del 19 de gener, en què, malgrat els intents, la forta xiulada va arribar fins al president espanyol, Pedro Sánchez, al MNAC. La convocatòria d'avui ha volgut mantenir viva la flama de mobilització d'aquella experiència recent, tenint en compte que feia temps que l'independentisme no es concentrava contra la presència de Felip VI a Barcelona.