L'ANC ha convocat una protesta contra Felip VI el 31 de gener, quan serà a Barcelona. "A demostrar una vegada més que no és benvingut a la nostra terra!", ha manifestat aquest divendres l'entitat independentista en una piulada. La concentració serà a les 15.30 hores a la plaça d'Ernest Lluch amb la plaça de Leonardo da Vinci, sota el lema "Ni rei, ni corona. Independència". Serà la segona protesta independentista important del 2023, precedida per la manifestació contra la cimera hispanofrancesa — que va superar la previsió d'assistència i va deixar una forta xiulada a Pedro Sánchez i Emmanuel Macron. Oriol Junqueras també va ser escridassat, mentre que el dirigent de l'ANC Jordi Pessarrodona va ser agredit amb un cop de porra.

La cosa és que Felip VI presidirà el pròxim dimarts a Barcelona l'acte de lliurament de despatxos als 171 integrants de la nova promoció de la carrera judicial, que se celebrarà a l'Auditori del Fòrum (com és tradició). A l'acte hi intervindran el president interí del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Rafael Mozo; i el director de l'Escola Judicial, Jorge Jiménez. Segons han informat a Efe fonts pròximes a l'organització, està previst que la cerimònia se celebri a la tarda i que el Rei inauguri al matí el saló audiovisual ISE a la Fira de Barcelona.

Felip VI, el TJUE i les prejudicials de Llarena

Felip VI va tornar a presidir un acte de lliurament de despatxos als jutges durant el novembre del 2021, després que s'absentés a la cerimònia del 2020 per decisió del govern espanyol: es pretenia evitar l'alteració de la suposada convivència poc abans que sortís la sentència d'inhabilitació de Quim Torra, l'aleshores president de la Generalitat. Aquella va ser l'única ocasió en què el Rei va faltar a aquesta mena de cerimònies. Ni tan sols va faltar a la del 2018 (en ple procés), que va ser traslladada extraordinàriament a Madrid per decisió del CGPJ.

La visita de Felip VI a Barcelona coincidirà amb el dia que el TJUE es pronunciarà sobre les prejudicials que va presentar Pablo Llarena davant la negativa belga a extradir Lluís Puig. Una negativa que va ser un dels episodis claus de l'enfrontament que ha mantingut l'exili amb el jutge instructor, que va presentar un seguit de qüestions prejudicials per saber si podia emetre una nova euroordre. Dimarts vinent a les 9.30 del matí, el Tribunal de Luxemburg farà pública la seva decisió al respecte i assenyalarà també el camí per a la resolució sobre la immunitat de Carles Puigdemont, Toni Comí i Clara Ponsatí. És a dir, que l'últim dia del mes serà mogut es miri per on es miri.